Menstruační kalhotky
Slavíme 18. narozeniny

Jak správně vyndat menstruační kalíšek

Uveřejněno: 07.04.2022
Kategorie: Menstruace

Stala jste se (nebo se chcete stát) hrdou majitelkou menstruačního kalíšku a teď hledáte informace, jak s ním dále pracovat? Přečtěte si, jak v 5 krocích můžete kalíšek po použití snadno vyndat. A také pár tipů co dělat, kdyby se ho náhodou vyndat nedařilo.

Tím vás samozřejmě nechceme strašit. Spoustě žen se to nikdy nestane. Na druhou stranu to není úplně ojedinělé a je fajn v tu chvíli nepanikařit a znát “první pomoc”.

5 kroků ke snadnému vyndání menstruačního kalíšku

1. Umyjte si ruce. Zní to samozřejmě, ale chceme to opravdu zdůraznit. Na rukou běžně máme spousty bakterií, které se pak nechtěně dostanou do pochvy a mohou způsobit infekci.

2. Nahmatejte stopku nebo dno kalíšku. Zvolte si pohodlnou pozici (vsedě nebo v podřepu) a uvolněte se. Jednou rukou jemně rozevřete vstup do pochvy a druhou rukou, palcem a ukazováčkem (nebo i prostředníčkem), nahmatejte uvnitř stopku nebo dno kalíšku. To pak lehce stlačte, aby se uvolnil podtlak. Některé kalíšky mají v této oblasti drážky, takže dobře poznáte co mačkat.

3. Vytažení. Opatrně vytáhněte kalíšek ven z pochvy. Dobře to půjde lehkým vikláním ze strany na stranu. Pokud jste na záchodě nebo ve sprše, rozlití nevadí. Ale pokud ne, myslete na to, abyste kalíšek cestou ven příliš nenaklopila. Při vyndávání si můžete pomoct přitlačením svalů v oblasti pánve (jako když jste na záchodě).

4. Vyčištění. Obsah kalíšku vylejte do záchoda nebo odtoku. Následně ho omyjte teplou vodou, případně mýdlem. Zvolte však neutrální, bez parfemace, třeb gel pro intimní hygienu. Jiné by mohly materiálu uškodit.

5. Znovuzavedení. Kalíšek máte připravený k dalšímu použití. Opět si důkladně umyjte ruce a můžete ho vrátit zpět dovnitř.

Pomoc! Menstruační kalíšek nejde vyndat.

Nepanikařte, podobnou situaci zažily i zkušené uživatelky kalíšku. Pomoci může jeden z následujících tipů.

1. Uklidněte se. Nejčastějším viníkem, proč kalíšek nejde vyndat, je stres. Kvůli němu se vám pánevní dno zúží a je mnohem těžší kalíšek nahmatat. Takže se v první řadě zastavte, vydýchejte, třeba se napijte nebo zkoukněte sociální sítě. Myslete na to, že nejste první ani poslední v takové situaci a kalíšek ven nakonec určitě dostanete.

2. Zkuste jinou pozici, než ve které běžně kalíšek vyndáváte. Ideálně si dřepněte a široce roztáhněte nohy. V této poloze si také nejlépe pomůžete tlačením v oblasti pánevního dna (jako když tlačíte na záchodě). Při každém zatlačení se kalíšek posune více dolů a vy tak na něj lépe dosáhnete.

3. Lokalizujte kalíšek. Může se stát, že je posunutý ke straně nebo ve špatném úhlu. Alespoň jedním prstem upravte jeho polohu, půjde pak vyndat snadněji.

Vyndávání kalíšku bolí

Zřejmě jste zapomněla zrušit podtlak, díky kterému kalíšek drží na svém místě. Nejjednodušší to je stlačením dna kalíšku. Případně můžete zasunout prst dále do pochvy a stlačit kalíšek směrem dovnitř. Pokud ani to nepomůže, posuňte prst, až ucítíte okraj kalíšku. Ten pak prstem “odlepte” od děložního čípku a podtlak zmizí.

Pokud se vám žádným způsobem nedaří kalíšek vyndat a máte ho zavedený déle než 8 hodin, je na čase vyhledat vašeho gynekologa, případně pohotovost. Pamatujte na to, že to rozhodně není žádná ostuda a pro lékaře jde o úplně jednoduchý úkon.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář