Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Menstruační disk nixit - nejčastější otázky

Uveřejněno: 24.04.2023
Kategorie: Menstruace

Seznamte se s novým menstruačním kalíškem. Jmenuje se nixit, vyrábí se v Kanadě, je kruhový a díky své poddajnosti je tvarově přizpůsobivý. Odpadají tak veškeré "kališnické" starosti se správným výběrem tvaru a velikosti - nixit se díky své flexibilitě přizpůsobí každému tělu. Svůj početný fanklub si tenhle menstruační disk jistě brzy najde, protože nevytváří podtlak a je možné ho mít zavedený i při sexu. Na rozdíl od běžných kalíšků se totiž zavádí až pod děložní čípek.

Nejčastější otázky

Jakou životnost nixit má?

Menstruační disk nixit je vyrobený ze 100% lékařského silikonu a je navržen tak, aby vydržel roky. Důvěřujte však svému úsudku - pokud si všimnete trhlin, jiného poškození nebo jakékoli lepivosti, měli byste nixit vyměnit za nový.

Proteče nixit?

Ne, pokud je správně zavedený. Zaznamenáte-li, že vám nixit protéká, vyjměte ho a zaveďte znovu. Ujistěte se, že kalíšek dobře sedí vzadu v poševní klenbě a následně i vpředu, že je "zastrčený" za výběžkem stydké kosti.

Jak řešit vypláchnutí kalíšku na veřejných toaletách?

Nixit má opravdu velký objem (až 70 ml), takže pravděpodobnost, že budete nucena ho měnit někde v nevhodných podmínkách, možná není úplně velká. Nicméně pokud jste na wc bez umyvadla, doporučujeme s sebou mít malou lahev s vodou, kterou kalíšek po vyjmutí omyjete. V případě nouze ho lze provizorně otřít toaletním papírem (a doma pak umýt důkladněji), existují ovšem i vlhčené ubrousky na čištění menstruačního kalíšku. Následně kalíšek znovu zaveďte. Řada žen, které si nixit oblíbily, mají kalíšky dva - rezervním čistým, který mají s sebou v kabelce, ten použitý nahradí.

Můžu nixit používat v noci?

Samozřejmě ano! Kalíšek nixit vydrží bez potíží 8 hodin, takže můžete v klidu spát. (Výrobce doporučuje 12 hodin, ale v Evropě je obecné doporučení pro všechny menstruační pomůcky 8 hodin.)

Můžu mít pohlavní styk, když mám zavedený nixit?

Ano, bezevšeho můžete.

Jak zjistím, že mám nixit dobře zavedený?

Poznáte to tak, že o něm ani nevíte - prakticky ho vůbec necítíte. Pokud tomu tak není, ujistěte se, než nixit vpředu "zaháknete" za stydkou kost, že je vzadu úplně zasunutý.

Uvidím při manipulaci s kalíškem krev?

Pravděpodobně ano :) A není na tom nic špatného, jsme přesvědčení o tom, že díky disku nixit se naučíte svůj cyklus lépe znát, slabší dny, silné dny a všechno mezi. Berte to jako příležitost být víc v souladu se svým tělem, k čemuž patří i ta stinná stránka, že budete mít možná ruce od krve. Jste-li na tyhle věci trochu háklivější, doporučujeme trénovat manipulaci s nixitem ve sprše.

Můžu mít nixit při plavání a vůbec při sportu a cvičení?

Ano! Dokonce je to jedna z předností nixitu, že se díky němu cítíte zcela jistá a "krytá" a máte svobodu pohybu. Už žádné obavy, zda vám nekouká z plavek šňůrka od tamponu!

Slyšela jsem o zaseklých kalíšcích, které nešlo vyndat - stane se mi to s nixitem taky?

Na rozdíl od většiny kalíšků nevytváří nixit podtlak, proto jen zachytíte prstem jeho okraj a snadno ho vytáhnete ven. Eventuálně si můžete pomoci stahováním svalů pánevního dna, aby šel kalíšek ven ještě lépe.

Bude mi nixit sedět?

Ve chvíli, kdy ho zavádíte, je smáčknutý nixit velký jako běžný tampon. Protože je kalíšek měkký a pružný, snadno se zavádí, bez ohledu na váš "tvar a velikost".

Z čeho je nixit vyrobený?

Nixit je z hypoalergenního lékařského silikonu schváleného FDA (americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv).

Kde mám děložní čípek?

Najděte si pohodlnou polohu a vsuňte prst do pochvy. Krouživými pohyby jím pohybujte kolem poševních stěn, které vám asi na dotek budou připadat jakoby houbovité. Pokračujte a postupujte prstem po poševním kanálku, dokud neucítíte něco, co po hmatu vypadá trochu jako nos – to je děložní čípek. Děložní čípek má tvar velmi malého donutu, takže když ho najdete, můžete i nahmatat jeho střed. Jste tam? Teď přibližte špičku prstu směrem k pupíku a ucítíte také stydkou kost - to je to, za co zasunete menstruační kalíšek nixit, až ho budete zavádět. Mějte na paměti, že váš děložní čípek se během vašeho cyklu mění, klesá a stoupá – během menstruace bývá níž. Nepropadejte panice, pokud ho nemůžete najít.
Více o děložním čípku si můžete přečíst také v článku na blogu Kalíšek.cz.

Mám opravdu silnou menstruaci, bude mi nixit stačit?

Nixit má objem až 70 ml, takže by měl zvládnout tolik jako 4 tampony. Z toho důvodu věříme, že i silnou menstruaci by měl nixit zvládat - a jakmile vypozorujete a vychytáte, jak často potřebuje vypráznit, určitě si na dřívější menstruační pomůcky ani nevzpomenete.

Proč bych si měla pořídit dva, a ne jeden kalíšek nixit?

Je to něco, co se mnoha uživatelkám osvědčilo. Některé ženy rády sterilizují kalíšek i během dní, kdy menstruují, takže jeden kalíšek podstupuje očistnou kúru, druhý je zavedený. Také není špatné mít jeden doma a druhý buď v práci, nebo v kabelce či batůžku. Ten se může hodit, když potřebujete kalíšek vymýt na toaletách mimo domov, kde není umyvadlo - čistý tak máte v záloze k okamžitému použití.

Kde se kalíšky nixit vyrábí?

Nixit se vyrábí v Kanadě.

Je nixit vhodný i pro teenagerky?

Ano, nixit je vhodný i pro mladé slečny, s přihlédnutím k tomu, že každý je jiný (bez ohledu na věk). Nicméně máme spoustu uživatelek, které jsou náctileté a nixit úspěšně používají. Je důležité poznamenat, že nixit jako menstruační pomůcka vyžaduje být do určité míry sžitá se svým tělem a být v pohodě s tím, jak se nixit zavádí a vyndává.

Nixit mi nefunguje - co mám dělat?

To nás moc mrzí, zkuste se podívat na pasáž Řešení možných potíží níže, kde rozebíráme různé trable a rady, jak vychytat používání menstruačního disku nixit.

Jaké má nixit rozměry a parametry?

Kalíšek nixit je kruhový, má průměr 70 mm a objem až 70 ml.

Mám nízký děložní čípek, je pro mě nixit vhodný?

Ano, kalíšek nixit je usazený v klenbě poševní, ne jako běžné "zvonkovité" kalíšky níže v pochvě, a ženám s nízkým čípkem sedí.

Jak kalíšek nixit čistit?

Doporučujeme kalíšek nejprve opláchnout chladnou vodou, následně ho umýt teplou vodou s použitím neparfémovaného mýdla (ideálně mýdla určeného na mytí menstruačních kalíšků). Před prvním použitím a vždy před menstruací a na jejím konci kalíšek vyvařte - v dostatečném množství vody ho vařte po dobu pěti minut. Na čisté savé podložce ho následně nechce zcela usušit. Poté ho zaveďte či uložte do pytlíčku nebo pouzdra na kalíšek.

Okraj/drážka mého nixitu evidentně potřebuje důkladnější čištění, jak to mám udělat?

Pro tyto případy doporučujeme použít k čištění nixitu zubní kartáček s jemnými štětinami či třeba žínku.

Můj nixit se mi zdá flekatý, co s tím?

Pokud jde o předcházení skvrnám a jejich odstranění, doporučujeme zvýšit úsilí při čištění kalíšku. Jednoduché pravidlo zní: nejprve omýt skvrny od krve studenou a pak až kalíšek mýt teplou vodou. Nepodceňujte prvotní opláchnutí chladnou vodou a následné umyjte nixit v teplé vodě s použitím vhodného neparfémovaného mýdla.
Další rady na čištění menstruačních kalíšků najdete v článku na blogu Kalíšek.cz.

Řešení možných potíží

Když jsem na wc (a mám zavedený nixit), pozoruji krev, co se mi s kalíškem děje?

Když na toaletě tlačíte, může to kalíšek posunout (a nasbíraná krev začne vytékat). Někdy se to srovná samo tím, že se postavíte, ale lepší je správné umístění kalíšku po použití toalety zkontrolovat, pakliže vám z něj během vykonávání potřeby evidentně něco vyteklo. Na druhé straně, jsou ženy, které správným tlačením na wc vyprazdňují kalíšek vědomě a záměrně, aby se jim nepřeplnil.

Jak kalíšek vyjmout, abych nebyla moc od krve?

Chce to vyjímat kalíšek a přitom ho mít co nejvíc rovně. Pomáhá naklonění v bocích a také tlačení jako při velké potřebě může přispět ke zdárnému a co nejčistšému vyjmutí kalíšku. Vyndáváte-li kalíšek nad toaletou, můžete vylít část obsahu ještě předtím, než budete mít celý nixit venku. Doporučujeme trénovat vyndávání kalíšku nejprve ve sprše.

Proč mi nixit protéká?

Když kalíšek protéká, bývá to proto, že není správně umístěn. Na rozdíl od klasických kalíšků, nesoustřeďte se na pohyb nahoru, ale jemně tlačte dozadu a dolů. Nebojte se zatlačit kalíšek tak daleko a dozadu, jak jen to jde. Miřte směrem ke kostrči a snažte se nixit mít rovnoběžně se zemí (pomáhá to dostat ho dozadu dolů).

Pořád mi to nejde, pomoc!

Klíč je právě ve výše zmíněném "dozadu a dolů". Místo ukazováčku zkuste palec, vážně, může to pomoct najít správný úhel. Nejde to? Chvíli relaxujte a nechte svaly uvolnit. Uvolnění... bez toho to nepůjde, ať jste v jakékoli poloze. :-)

Zdravotní nezávadnost a možná rizika

Je použití nixitu spojené s rizikem syndomu toxického šoku (TSS)?

O žádné menstruační pomůcce se nedá říct, že je z hlediska TSS absolutně bez rizika, nicméně toto riziko je v případě menstruačních kalíšků opravdu minimální. Lékařský silikon je neporézní materiál, proto se na něm bakterie neusazují (na rozdíl od tamponů, které mohou být pro bakterie doslova živnou půdou). Vždy se držte instrukcí ohledně správného čištění a používání kalíšku a při manipulaci s ním dbejte na hygienu rukou.

Je kalíšek nixit antikoncepční pomůcka?

Ne! Nixit jenom vypadá jako diafragma a jeho úkolem je sbírat menstruační tekutinu, nikoli čelit spermiím.

Můžu používat nixit, když mám nitroděložní tělísko?

Kalíšek lze bezpečně používat spolu s nitroděložním tělískem, řídíte-li se uživatelskými pokyny, přesto doporučujeme konzultovat s lékařem používání nixitu v kombinaci s konkrétním tělískem.

Je nixit bezpečný pro ženy s endometriózou?

Ano, je, a pokud jde o silnou menstruaci, je jeho předností velký objem (až 70 ml).

A co když mám alergii na latex?

Materiál, z kterého je nixit vyrobený, latex neobsahuje. Nicméně při balení a manipulaci s produktem mohlo být použito latexových rukavic.

Tipy a vychytávky uživatelek

Metoda "kolo"

"Přeložím kalíšek napůl a vsunu jej do pochvy tak, aby směřoval koncem mírně dolů. Jakmile je zasunutý tak daleko, že se neskládá a není nijak vachrlatý, tlačím jen na jednu stranu, aby se točil jako kolo a "kutálel" se přímo TAM. Obvykle cítím obě strany, ujišťuji se, že kalíšek se nijak neskládá a nedělá neplechu, a pokud ano, jen ho trochu vytáhnu a zkusím to znovu. Po zavedení (vzadu) zatlačím prstem na přední okraj kalíšku, abych mu ještě trochu pomohla se usadit - pak zatlačím přední část za stydkou kost a - tradá!"

Palcový úchop

"Při zavádění uchopím kalíšek dvěma prsty jakoby kolem, po obvodu (místo toho, abych jen svírala jeho střed). Pomáhá mi to dostat kalíšek hlouběji dovnitř přes poševní vchod a je to obrovský rozdíl, protože jsem nixit po takovémhle zavádění ani necítila (kdežto předtím ano)."

Prostě dýchám...

"Nedařilo se mi kalíšek úplně zasunout pod děložní čípek a občas mi vyklouzl. Vypozorovala jsem ale, že jakmile je kalíšek skoro celý na místě, napne se, narovná se. Potřebovala jsem se v tuhle chvíli zastavit, uvolnit, nadechnout se... a pak jsem obvykle byla schopná zatlačit nixit až "na doraz" na správné místo, aby byl zasunutý za stydkou kostí."

Obě ruce

"To, co se mi nejvíc osvědčilo, bylo použít obě ruce, abych udržela kalíšek složený. Jako by ho přimáčknu na poševní stěnu, aby se mi předčasně neotevřel, dokud ho nemám zastrčený za stydkou kostí."

Sdílejte tento článek

Přidat komentář