Menstruační kalhotky
Black Friday

Menstruační tipy od žen z Maluny

Uveřejněno: 23.05.2023
Kategorie: Aktuálně , Menstruace

Cokoli vám pomůže zlepšit vaši menstruaci, se počítá. Ať už je to spolehlivější, ekologičtější, zdravější či hravější :) menstruační pomůcka, nebo přenastavení mysli, kdy dojdete k poznání, že menstruace vám život "nekazí", ale svým jedinečným způsobem obohacuje. A protože podporujeme ženy v tom, aby měly menstruaci co nejpohodovější, sepsaly jsme za náš tým tipy, jak menstruaci prožíváme my. Třeba vás inspiruje, co už jsme zkusily, co nám pomáhá, zkrátka jak své dny máme vychytané a co pro nás menstruace znamená...

Přejeme vám k Mezinárodnímu dni menstruace hodně zdraví a sebelásky!

Ilona, 41 let

Díky přístupu mojí mamky pro mě menstruace neznamenala velký problém. Až když jsem začala jezdit na vodu a z tamponů mi bylo špatně, stala se pro mě občas komplikací. Tu ale vyřešil menstruační kalíšek a na mnoho let se stal mou jedinou pomůckou. Milovala jsem ho a díky němu jsem i lépe poznala své tělo a menstruaci. Později jsem ale díky práci (a šestinedělí) začala používat i další menstruační pomůcky a objevila jsem, že je nejlepší je střídat. V různé roční doby, na různé aktivity, podle nálady - prostě mít víc pomůcek a vědět, jaké benefity která nabízí, se mi opravdu osvědčilo. Navíc jsem ráda, že díky všem těmto zkušenostem mohu lépe poradit své dceři.


 

Helenka, 11 let

Tak já svoje poprvé dostala na školním výletě a nejvíc jsem ocenila to, že mi ostaní ženy/dívky kolem pomohly a postaraly se o mě, ale zároveň mi daly dostatek prostoru být sama a sama si prožít svoje emoce. Že jsem to mohla s nimi (když jsem chtěla) otevřeně sdílet a necítit se jakkoliv špinavá nebo poskvrněná. Naše učitelky v Montessori jsou natolik ohleduplné a chápající, že v rámci možností to dokázaly zařídit co nejvíc podle mých potřeb. A rozbalování množství menstruačních kalhotech v barevných krabičkách s mojí maminkou, to už je třešnička na dortu. Je super, kolik možností v dnešní době existuje.


 

Markéta, 32 let

Menstruaci jsem vnímala asi jako většina žen. Není to nic strašného, ale žádné terno taky ne. Práce pro Malunu/Kalíšek můj pohled změnila. Vejce, nebo slepice? Nevím, jestli mě to napřed přestalo bolet, nebo to byl výsledek změny myšlení. Každopádně právě jsem na dovolené a (plánovaně) menstruuju. A vůbec mě to neotravuje ani nemrzí. Krvácení je součást mého života a díky kalíšku a menstruačním kalhotkám mě menstruace vůbec neomezuje. Kalhotky nosím těsně před začátkem, abych měla jistotu, ze v noci nezašpiním postel, a na konci, kdy už je krvácení minimální. Prakticky celou dobu menstruace používám kalíšek. A je to právě tahle menstruační pomůcka, díky které o menstruaci prakticky nevím.

Tereza

Zjistila jsem, že velký vliv na moji menstruaci má to, jak jsem prožila předešlý měsíc - jak dobře jsem spala a jedla, odpočívala, jak moc jsem se stresovala. Pokud je ten měsíc náročnější, vždy to cítím na průběhu menstruace. Naprosto nezbytnými pomocníky pro mě - ať už během menstruace, či mimo - je kvalitní hořčík a vitamín C, který se snažím pravidelně doplňovat. A když je pak ten horší měsíc, kdy nebyl moc prostor na odpočinek, zachraňuje mě termoforový pás, bylinkový ženský čaj a čokoláda a Argital krém pro 5 dní ženy.


 

Iveta, 42 let

Dlouhá léta jsem při menstruaci používala pouze tampony. Důvodem bylo, že jsem nesnášela vložky, ten pocit, jako bych měla plínku. S přibývajícím věkem jsem se obecně začala více zajímat o zdraví a došlo mi, že tampony nebudou z tohoto hlediska úplně nejvhodnější. Proto jsem zkusila menstruační kalíšek, se kterým jsem se však moc nespřátelila, asi špatný výběr a malá trpělivost. Pak na trh přišly menstruační kalhotky, které jsem moc ráda vyzkoušela. Nikdy mě nenapadlo, že je to něco odporného a tak, jak se někdy člověk dočte v různých diskusích. Kalhotky jsem si hned oblíbila, jen se mi v prvních silnějších dnech menstruace stávalo, že protekly. Nyní to řeším tak, že si k nim jako doplněk kupuji bio tampony. Tampon si většinou vezmu jen ráno, po pár hodinách ho vyhodím a pak nechám sloužit kalhotky. Nemusím pak nic řešit do doby, než přijdu z práce domů. Doma si pak v klidu vyměním pouze kalhotky. Nejoblíbenější mám bezešvé Modibodi Seamfree Boyleg a Dorina Eco Moon Hipster, kalhotky jsou tak pohodlné, že bych je nejraději nosila i ve dnech mimo menstruaci :-).

Markéta, 45 let

Vždycky, když dostanu menstruaci, tak vnitřně poděkuji svému tělu za to, jak dobře funguje, a dopřeju si nějaký čas jenom pro sebe. Udělám si dobrý čaj, vezmu si knížku nebo pustím film, zabalím se do deky a odpočinu si. V prvních dnech na sebe nekladu zbytečné fyzické nároky, klidně odvolám aktivitu, kterou jsem měla naplánovanou, a raději zůstanu v klidu nebo se jdu projít. A navíc díky širokému výběru menstruačních kalhotek, ze kterých jsem už několik let upřímně nadšená, mám toto období spojené ještě s pohodlným, funkčním a krásným spodním prádlem. Menstruace tedy pro mě neznamená žádný problém, naopak je to čas, na kterém jsem si našla hezké věci, které si užívám.

Hanka, 39 let

Myslím, že jsem byla jednou z nadšenkyň, které si koupily kalíšek záhy potom, co je Ilona začala vozit do ČR. Pro tuhle revoluční pomůcku jsem tehdy nadchla i pár kamarádek, ale sama jsem se s kalíškem nikdy dost nesžila. Někdy mě podržel, jindy selhal, nechápala jsem proč. Roky jsem tedy používala jednorázové vložky a v nouzi nejvyšší - s krajním sebezapřením - tampon.

Když jsem začala pracovat pro Malunu, otevřely se mi nové obzory. Zpracovávala jsem recenze žen, které zkusily menstruační kalhotky, a bylo mi jasné, že je musím taky mít! Rychle a ráda jsem si na ně zvykla. Po menstruačních kalhotkách jsem objevila i intimní menstruační houbu. Houbičky se dají za mokra ostříhnout na požadovaný tvar, takže mám jednu "super" a jednu "mini". Moji "Spongebobové", jak jim s partnerem v žertu říkáme, fungují spolehlivě, netlačí, jsou nenároční na údržbu a jsou eko, po pár měsících používání je jednoduše vyhazuju do bioodpadu. Na kombinaci houba + menstruační kalhotky nedám dopustit, bez houby by mi totiž při silných dnech ani nejsavější kalhotky moc dlouho nevydržely. Samotné méně savé menstruační kalhotky jsou geniální na slabší dny, o menstruaci tak ani nevím. Když člověk najde řešení, s kterým je opravdu spokojený, je to velká úleva a radost. - Cink!

Sdílejte tento článek

Přidat komentář