Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

MHD 2023 - aby menstruace už nebyla tabu!

Uveřejněno: 10.05.2023
Kategorie: Aktuálně , Menstruace

Mezinárodní den menstruace aneb Ať je do roku 2030 menstruace normální součást života

První Mezinárodní den menstruace, tedy MHD - Menstrual Hygiene Day -, se uskutečnil v roce 2014. S 28denní kampaní věnovanou menstruačnímu zdraví však přišla už o rok dříve berlínská neziskovka WASH United. Základní myšlenka akcí je stále stejná a stále potřebná: šířit osvětu o menstruační hygieně a také prolomit tabu, která kolem menstruace stále panují.

Každý rok má MHD také nějaké specifické téma. Pro rok 2023 je to cíl angažovat se, abychom do roku 2030 byli společnost, která bere menstruaci jako běžnou součást života a nikdo kvůli ní není vyčleňován, nikoho menstruace nestigmatizuje a nebrání mu v přístupu ke vzdělání ani v pracovním a společenském životě.

Organizace jako menstrualhygieneday.org na tom pracují celoročně, vytváří vzdělávací materiály, shání finanční podporu a řeší problém menstruační chudoby. Spolu s dalšími neziskovkami vytvářejí tlaky na patřičných místech, aby například ve školách byly dívkám k dispozici menstruační pomůcky zdarma, a holky tak nemusely vynechávat vyučování jen proto, že v době menstruace nemají hygienické potřeby (v Anglii na tom usilovně pracuje organizace freeperiods). Na jejich webu je možné stáhnout si různé grafické materiály, například:

Zastřešující hashtag letošní kampaně je #WeAreCommitted - Jsme angažovaní / Zavázali jsme se. A protože se 28. 5. se blíží, pojďte se s námi zamyslet nad tím, co může každý z nás udělat, abychom nepřiživovali tabu kolem menstruace. Na celém světě totiž každý den menstruuje 800 milionů žen a vážně se nemají za co stydět.

  • Tabu a nepatřičnost menstruace živíme i tím, že ji nenazýváme pravým jménem, že z ní děláme poruchu, slabost, něco ošklivého... Co o nás a o světě, ve kterém žijeme, vypovídá používání různých menstruačních eufemismů jako třeba rezavé trubky nebo potvora červená? Přečtěte si článek na blogu Kalíšek.cz.
  • Nepředávejme stud za menstruaci ani mýty kolem ní další generaci. V rozhovoru před první menstruací by mělo zaznít, že menstruace je fyziologický proces, který je přirozený a v životě ženy nepostradatelný. Naše menstruace je požehnání, ne prokletí a díky změnám, ke kterým v našem cyklu dochází, je náš život pestřejší.
    Jsou pro vás takové debaty s dětmi horká půda? Inspirujte se v článku Co říci dceři, když přijde první menstruace?
  • Přemýšlíte nad materiální pomocí? Nedostatek hygienických potřeb netrápí jen Afriku, je to problém i ve vyspělých zemích. I v Česku. Pokud jde o menstruační pomůcky do škol, plošně v ČR se to (zatím) neřeší, ale příklady táhnou a můžeme se inspirovat například touhle znojemskou základní školou. Rozhodli se, že budou v nejlepším slova smyslu světoví a s pomocí sponzorského daru tam pomůcky pro dívky k dispozici jsou!

MHD a Maluna

K oslavě Mezinárodního dne menstruace jsme se poprvé přidali v roce 2017. Témata, která se k tomuto dni pojí, jsou ale i našimi tématy, a to už od roku 2007, kdy Ilona Bittnerová a Magdalena Herová dovezly do Čech první menstruační kalíšky. Začaly je prodávat právě z toho důvodu, že jim osobně vyhovovaly a chtěly o této skvělé variantě menstruační hygieny informovat co nejvíce žen. Postupem času na jejich webových stránkách Kalíšek.cz přibývala další a další témata týkající se menstruace a dnes je blog největším specializovaným zdrojem informací o menstruaci a ženském zdraví v České republice. Obchod Maluna nabízí všechny varianty menstruační hygieny a vždy si stojíme za tím, že každá žena by měla mít takovou menstruační pomůcku, díky které se bude cítit co nejvíce v pohodě.

"Naším dlouhodobým cílem je, aby si každá žena našla vyhovující zdravou pomůcku,
která jí pomůže prožívat menstruaci pohodověji. Proto také pravidelně přinášíme
novinky ze světa menstruačních pomůcek, recenze a zkušenosti."
Ilona Bittnerová, majitelka Maluna.cz

Více informací o našem příběhu najdete v článku Kalíšek.cz a Maluna.

Zdroj: menstrualhygieneday.org, kalisek.cz

Sdílejte tento článek

Přidat komentář