Menstruační kalhotky
Slavíme 18. narozeniny

Svobodná menstruace

Uveřejněno: 17.04.2022
Kategorie: Menstruace

V Česku žije přibližně 2 700 000 žen ve věku 12-50 let, tedy žen, které pravidelně menstruují. Když si spočítáme, kolik každá z nich spotřebuje tamponů či vložek, vyjdou nám neuvěřitelná čísla. Ročně spotřebují okolo 960 milionů tamponů nebo 800 milionů vložek.

Existují ale i jiné způsoby, kterými se dá menstruační krev zachycovat. Jedním z nich je právě metoda volné nebo svobodné menstruace.

Za volnou menstruaci se spíše považuje taková, kterou žena nijak neovlivňuje, nepoužívá žádné menstruační pomůcky a nechává krev volně vytékat. To se dá ale praktikovat spíše v přírodě.

Svobodná či vědomá menstruace oproti tomu znamená, že žena věnuje více pozornosti svému tělu a ve správnou chvíli dokáže vycítit, že děloha je plná krve, a odskočí si na toaletu.

Je důležité nevnímat menstruaci jako něco ohavného a nežádoucího. Naopak, každá žena by se měla naučit vnímat svůj cyklus, poznávat své tělo a rozumět mu. Přesně k tomu může pomoci právě metoda svobodné menstruace, která je zaměřena na vnímání ženského cyklu a vlastního těla.

Svobodná menstruace

Svobodná menstruace, neboli také tzv. volná menstruace, znamená, že žena při menstruaci nepoužívá žádné menstruační pomůcky – vložky, tampony, kalíšek ani nic jiného. Menstruační krev lze totiž zadržovat a vědomě ji vypouštět, stačí se jen naučit poslouchat a ovládat své tělo.

Jak je to vůbec možné? Děložní čípek je sval, který zadržuje menstruační krev, podobně jako močový měchýř nebo svěrače. Když se krev nahromadí, čípek ji vypustí – a to je právě chvíle, kterou by měla žena vycítit a dojít si na toaletu. V této chvíli nám mohou pomoci i svěrače, abychom na toaletu stihli včas dorazit. Opravdu to jde vycítit, stejně tak jako když se vám chce na záchod.

Tato metoda také přináší spoustu výhod, nemusíte si neustále kontrolovat, abyste měla doma zásobu vložek. Zároveň šetříte životní prostředí, vložky představují obrovské množství odpadu a špatně se recyklují, ale hlavně se lépe naučíte vnímat své tělo a pocity. A je to zadarmo!

Pokud prožíváte při menstruaci silné bolesti, může vám tato metoda velmi pomoci. Při používání vložek nebo tamponů se ženy vědomě snaží potlačit vytékání menstruační krve, aby „neprotekly“. To může právě způsobit křeče v břiše a nezvladatelné bolesti.

Vědomá menstruace zahrnuje i tu část, kdy se žena řídí svojí cykličností a uznává ji. Vědomě vnímá potřeby svého těla, svůj menstruační cyklus a v neposlední řadě i moment, kdy je potřeba jít si dělohu vyprázdnit. Mnoho problémů s menstruací může plynout právě i z toho, že se jí dostatečně nevěnujeme, snažíme se jí zakrýt a děláme, jako kdyby vůbec neexistovala.

Co je potřeba a jak na to?

Důležité je, abyste měla posílené svaly pánevního dna, protože právě těmi budete zadržovat menstruaci. Je také potřeba vědět, o které svaly se jedná – hlavně je nutné umět je zatáhnout. Tyto svaly se dají posílit cíleným cvičením.

Není to těžké, zkuste si představit, že potřebujete celý svůj ženský poklad zvednout výš. Ze začátku možná budete stahovat i zadeček, ale to vůbec nevadí.

Při menstruaci se děloha plní krví a zbytky sliznice. V momentě, kdy je děloha plná, proteče krev skrz děložní čípek ven. Metoda svobodná menstruace spočívá právě v tom, že si vy sama určíte, kdy tento moment přijde.

Stačí pouze pravidelně chodit na záchod a co nejvíce „se otevřít“ a menstruační krev vyteče ven. Občas se může stát, že najednou pocítíte, že už je čas – v ten moment je potřeba co nejvíce stáhnout svaly a odskočit si na záchod. Čím více jsou vaše svaly posílené, tím více času máte.

Při vyprazdňování se snažte co nejvíce tlačit svaly pánevního dna ven, můžete si představit, jak se děložní čípek a pochva otevírá. Někomu také pomáhá, pokud co nejvíce vyplázne jazyk a nahrbí se.

Ze začátku je určitě lepší trénovat tuto metodu s látkovou nebo jednorázovou vložkou, aby se vám nestalo, že si na volnou menstruaci vzpomenete až ve chvíli, kdy z vás krev nekontrolovatelně vyteče. Je také dobré si prvních pár měsíců dopřát při menstruaci více času, abyste zvládala pravidelně chodit na záchod a přes nával práce na ni nezapomněla. Tato metoda se však nedá praktikovat s menstruačním kalíškem, musela byste ho nejenom pořád vyndávat, ale při vytahování kalíšku musíte také povolit svaly, čímž vyteče menstruační krev.

Bezvložková metoda funguje dokonce i v noci – stačí se jít vyprázdnit těsně před spaním a poté jako první věc ráno. Postupem času se můžete dokonce naučit probouzet se uprostřed noci, podobně jako když se vám chce na záchod.

Určitě jsou ženy, kterým tato metoda nebude fungovat ani vyhovovat. Ale pokud se chcete naučit spojit se se svým tělem, naučit se vnímat své potřeby a užívat si volnosti i během svých dní, určitě to stojí za vyzkoušení.

Zdravé pánevní dno

Pánevní svaly, jinak také pánevní dno, jsou umístěny na spodu pánve a tvoří je tři vrstvy svalů.

Je velmi důležité posilovat tyto svaly, především pro ženy. Pokud jsou totiž tyto svaly ochablé, mohou se vyskytnout potíže s inkontinencí, problémy po porodu, v těhotenství nebo také bolesti zad. V neposlední řadě vám posílené svaly pánevního dna mohou pomoci právě při zkoušení bezvložkové metody.

Cviky na posílení těchto svalů jsou velmi nenáročné, ale je potřeba je praktikovat pravidelně.

Cvik první: Lehněte si na zem na záda, nohy zdvihněte kolmo a snažte se zvedat pánev nad podložku. Dejte si pozor, abyste se zvedala tahem, ne švihem. Tento cvik několikrát opakujte.

Cvik druhý: Lehněte si na záda, dejte ruce podél těla. Stáhněte nohy k sobě, zatněte hýždě a vtáhněte břicho, nezapomeňte pravidelně dýchat.

Cvik třetí: Lehněte si na břicho, ruce dejte dlaněmi pod čelo, zdvihněte palce a odlepte kolena od země, zatněte hýždě. Nezadržujte dech.

Pokud už nějaké potíže s pánevním dnem máte, doporučujeme navštívit nejprve odborníka (fyzioterapeuta, gynekologa apod.) a poradit se s ním, co by bylo nejlepší právě pro vás. Doporučujeme také tento rozhovor: Palaščáková Špringrová: Realita o svalech pánevního dna není vždy příjemná, ale je důležité ji znát.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář