Menstruační kalhotky
Slavíme 18. narozeniny

Vyšetřujeme si prsa s Loonem #pinktober #prsakoule

Uveřejněno: 04.10.2023
Kategorie: Aktuálně , Zdraví

Náš e-shop znáte jako místo, kde usilujeme o to, aby se každá žena během menstruace cítila v pohodě - tedy měla k dispozici menstruační pomůcku, která jí vyhovuje a která je také zdravotně nezávadná. Zároveň u nás najdete spoustu dalších věcí pro (nejen ženskou) spokojenost, krásu a zdraví. Hlavně to zdraví... Zdraví není vším, ale bez zdraví je všechno ničím, jak moudře praví klasik. A o zdraví je potřeba pečovat, může vám to zachránit život.

Říjen je celosvětově měsícem prevence rakoviny prsu, která je druhou nejčastější rakovinou u žen. Ročně se s ní v Česku potká 7000 žen, třetina z nich bohužel onemocnění nepřežije. Saháte si na prsa? Chodíte na kontroly? A co vaše máma? A kamarádka?

Jak si vyšetřit prsa?

  • Nejlepší načasování je v době, kdy jsou prsa "hormonálně nejklidnější", což u žen, které menstruují, znamená pátý až desátý den od začátku menstruace. (Ženy po přechodu si zvolí jakýkoli den.) Prsa si vyšetřete jednou za měsíc.
  • Prvním krokem je kontrola pohledem před zrcadlem. Vypadají prsa jako obvykle? A co když zvednete ruce nad hlavu. Nic se nezměnilo?
  • Registrujte jakékoli změny a podivnosti, jako je výtok z bradavky, změny na kůži, změna velikosti či tvaru prsu, změna tvaru bradavky.
  • Prsa prohmatejte. Nejlépe třemi prsty naplocho, krouživými pohyby. Nejdřív zakružte povrchově, potom trošku do hloubky.
  • Prohmatejte celou oblast prsou, od klíční kosti až do podpaží a až k podprsenkové rýze. Všímejte si nerovností na povrchu prsou i uvnitř nich.
  • Levou rukou vyšetřete pravé prso a naopak. Pravidlo opačné ruky. :-) Jestli máte větší prsa, začněte vsedě nebo vestoje a pak to samé zopakujte vleže na boku.
  • Závěrečná kontrola. Vezměte prsa do dlaní a promněte je, abyste se ujistila, že jste na nic nezapomněla.
  • Je všechno v pořádku? Pokud máte pocit, že jste něco nahmatala, dočtete se víc dál v tomto článku nebo na stránkách Loono mezi Nejčastějšími dotazy k samovyšetření (dole). Nepanikařte, místo hledání rad na internetu navštivte lékaře.

Nezapomínejte na své blízké

Chcete podpořit mamku, tetu nebo kamarádku, aby nezapomínala na důležitost samovyšetřování? Darujte jí praktickou brožurku s návodem - manuál samovyšetřování od Loona. Koupíte ji také u nás a vyjde vás jen na pár korun. (Manuál je oboustranný, z jedné strany jsou prsa, z druhé o samovyšetřování varlat.)

A pokud je samovyšetření prsou zdárně za vámi, nezapomeňte prohmatat taky partnera (nebo partnerku). Věděli jste, že celých 30 procent případů rakoviny prsu a varlat odhalí právě naši milovaní? Svému partnerovi tak můžete pomoci se (samo)vyšetřením varlat. Jak na to, najdete i ve videonávodu od Loona.

Dopřejte prsům pohodlí

Kromě pravidelného vyšetření se dobré pečovat o prsa i výběrem vhodné podprsenky. Pokud jde o kosticové, stále platí, že spousta žen má zbytečně velký obvod a malé košíčky, prsa "vypadávají" spodem i horem, záleží, jaký prudší pohyb zrovna provádíte... :-) Padnoucí a pohodlná podprsenka snižuje napětí v Cooperových vazech uvnitř prsou, snižuje napětí ramenou a zad, pomáhá volnějšímu dýchání, snižuje poškození měkkých tkání při fyzické námaze, snižuje bolesti zad...

Spousta žen v našem Maluna týmu už dala kosticovým podprsenkám sbohem, máme prostě rády pohodlí nejen při menstruaci, ale i pokud jde o spodní prádlo. Doporučujeme braletky a nebo vyzkoušet, zda vám není pohodlnější podprsenku prostě zahodit...alespoň občas. ;-)

Více o Loonu

Loono založila Kateřina Vacková, které v jejích 22 letech diagnostikovali rakovinu vaječníků. Včasné naslouchání vlastnímu tělu jí zachránilo život, tušila, že je něco špatně. Když však kamarádům vyprávěla o své zkušenosti, zjistila, že většina z nich by příznakům, které měla ona, nevěnovala pozornost. To ji motivovalo k osvětě v oblasti prevence a péče o zdraví - a nadchla pro to další stovky lidí. Loni Kateřina obdržela prestižní ocenění EY Společensky prospěšný podnikatel roku 2021.

Loono je tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů. Pod záštitou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze společně učí veřejnost o prevenci v oblasti reprodukčního zdraví #doledobry, onkologických onemocnění #prsakoule, kardiovaskulárních onemocnění #zijessrdcem i duševního zdraví #dobrenitro.

Na stránkách Loona se dozvíte o prevenci víc.
Podrobněji se o prevenci rakoviny prsu a samovyšetřování dočtete i v článku na blogu Kalíšek.cz.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář