Menstruační kalhotky
Black Friday

Jak prát látkové vložky

Uveřejněno: 23.05.2023
Kategorie: Menstruace

Otázka praní vložek je to, čeho se nejvíce žen obává, a také nejčastější důvod, proč ženy odmítají toto pohodlné řešení menstruační hygieny. V době, kdy máme automatické pračky, to ale zas tolik práce navíc není. :)

Látkové intimky

Pokud používáte látkové intimky pouze k ochraně spodního prádla a pro pocit čistoty během dnů mimo menstruaci, pak je můžete prát stejným způsobem, jako perete spodní prádlo. Pokud je používáte i ve dnech menstruace, podívejte se na postup praní níže.

Denní a noční látkové vložky

Měňte látkové vložky tak často, jak jste byla zvyklá měnit běžné vložky nebo tampony. Pokud vložky používáte mimo domov, pořiďte si nepropustnou taštičku, kam si je uložíte než se dostanete domů.

Po použití

Použitou vložku opláchneme vlažnou vodou a můžeme ji ještě přeprat v ruce s pomocí žlučového či jádrového mýdla (např. žlučové mýdlo Ulrich). Než se dostanete k praní, skladujte vložky v uzavřeném kyblíku s vodou. Ideální je vodu každý den vyměňovat a vložky vyprat nejpozději do tří dnů. Některé ženy ale skladují i na sucho.

Praní s prádlem

Některé ženy perou menstruační vložky s jiným prádlem (barevným). Není v tom žádná potíž, oblečení umazané od krve, když jste si rozbila koleno, byste také klidně dala do pračky s jiným prádlem. Velká výhoda je v tom, že oblečení perete často, a tak prostě vložky jen přihodíte. Vložky lze prát na 40 °C nebo i na 60 °C třeba společně s ručníky. Při praní je praktické použít síťku, ve které budete mít i po vyprání všechny vložky pohromadě.
Pokud máte malé dítě a používáte látkové plenky, je úplně nejjednodušší prát vložky a plenky dohromady.

Praní samostatně

Pokud budete prát vložky samostatně, pračka bude poloprázdná, ale nevadí to. Některé názory směřují spíše k samostatnému praní a vyšším teplotám, a pokud má pak žena pocit větší čistoty, je to jistě v pořádku.

Další tipy

  • Pokud vám látkové vložky vyhovují, je dobré si jich pořídit větší počet, abyste je nemusely průběžně přepírat. Toto řešení je rovněž dobré pro ty, kterým představa ručního praní vložek z různých důvodů nevyhovuje. Pak je samozřejmě vhodné pouze skladování na sucho.
  • Po ukončení periody lze látkové vložky před závěrečným praním dezinfikovat v čajovníkové lázni (3-5 kapek tea tree oleje smíchejte s cca 1,5 dcl vody), v octovém roztoku (1 lžička octa na 1,5 dcl vody) nebo v slabším roztoku peroxidu (1 dcl peroxidu smíchaný s 1 dcl vody).
  • Nepoužívejte bělidla na bázi chloru ani aviváž. Používání bělidel na bázi kyslíku může způsobit blednutí barev.
  • Vložky lze sušit volně i v sušičce na nízkou teplotu. Nelépe je nechat je uschnout na přímém sluníčku (i když mohou trochu vyblednout).
  • Pokud vložky žehlíte, tak na stupeň bavlna a pouze z lícové (bavlněné/bambusové) strany.

Jak si zachovat měkké vložky i po mnohonásobném vyprání?

Praní ve standardních prášcích plných chemie látkovým vložkám příliš neprospívá. Např. ekologicky šetrný prací program firmy Ulrich nabízí prací gel, který má v sobě změkčovač. Navíc můžete přidat lžíci octa do předposledního máchání.

Pokud vám vložky po několikanásobném vyprání začínají tvrdnout i přesto, že používáte ekologicky šetrné prostředky, přidejte do posledního máchání 30 ml odstraňovače vodního kamene Ulrich. Takto si zachováte látkové vložky měkké a jemné.

Vhodné je také použít dezinfekční máchadlo Ulrich. Vyrábí se neutrální a ve dvou různých vůních. Máchadla prádlo nejen dezinfikují, ale také změkčují.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář