Menstruační kalhotky
Black Friday

První menstruace? Toto jsou nejlepší menstruační pomůcky pro teenagerky

Uveřejněno: 21.05.2021
Kategorie: Menstruace

První měsíčky, nebo desáté – začátky bývají pro holky náročné. Nepohodlí, stud, zbytečné záněty a dokonce i bolest může způsobovat nevhodně zvolená menstruační pomůcka. Učiňte tomu přítrž. Tyto menstruační pomůcky u náctiletých bodují.

Pro první menstruaci doporučujeme nakoupit:

  • kvalitní jednorázové vložky různých typů (pro silnou menstruaci i slipové);
  • menstruační kalhotky, které jsou diskrétní a spolehlivé jako samostatná pomůcka, a navíc se dají nosit jako pojistka, když má dívka menstruaci nepravidelnou a přesně neví, kdy přijde.

Jednorázové vložky a tampony

Tampony nebývají pro malé slečny vhodnou pomůckou. Děvčatům dnes přichází první menses dřív a dřív a pro teprve devítileté či desetileté dívky je zavádění tamponu nepohodlné a stresující. Navíc běžné jednorázové tampony nelze považovat za stoprocentně zdravou volbu. (Více si můžete přečíst v článku Všechna tajemství o tamponech na blogu Kalíšek.cz). Tampony vysušují poševní sliznici a obzvlášť ke konci menstruace, kdy je krvácení slabé, může být jejich použití bolestivé.

Velmi vhodné pro první menstruaci jsou naopak vložky z přírodních materiálů bez zbytečných chemikálií. Značka Natracare má v nabídce širokou škálu vložek z bio bavlny. Slipové vložky dívky ocení jako pojistku před nehodou, když mají menstruaci nepravidelnou.

Menstruační kalhotky

Za nás vynález století. Menstruační kalhotky jsou k nerozeznání od normálních kalhotek, na rozdíl od vložky o nich ani nevíte a hlavně, nic není potřeba zavádět dovnitř. Kalhotky jsou pohodlné, takže se hodí i jako pojistka, když jsou měsíčky nepravidelné. V dětských velikostech a super barvách je vyrábí australská značka Love Luna. Z českých značek doporučujeme Meracus, kde šijí klasické modely i v mini variantách.

Díky tomu, že menstruační kalhotky vypadají jako běžné prádlo, odpadá stres "z prozrazení" například při převlékání na tělocvik. Kalhotky se pouze navléknou, jsou tedy uživatelsky nejjednodušší menstruační pomůcka a také ta nejlepší a nejpraktičtější volba pro nejmenší slečny.

Při silném krvácení se menstruační kalhotky dají dobře kombinovat s jinou pomůckou, jako je látková vložka, menstruační houbička či kalíšek. "Doporučuji kombinaci menstruačních kalhotek a jednorázových vložek na cesty či přespání u kamarádky. V takových situacích nikdo nechce zažít nehodu, a tak je nejlepší vzít si běžné kalhotky a vložku a přes ně, klidně místo pyžama, ještě kraťáskové menstruační kalhotky jako pojistku," doporučuje Ilona Bittnerová, která se menstruační hygieně věnuje více než patnáct let.

Ženám začátečnicím doporučujeme:

  • Dvojbalení menstruačních kalhotek Dorina, které jsou vhodné na denní nošení do školy i na sport, a to i při silnější menstruaci
  • Nohavičkové kalhotky proslulé australské značky Modibodi s prodlouženou savou vložkou, které jsou ideální na spaní a zejména při noclehu mimo domov jsou vítanou bezpečnostní pojistkou proti protečení.
  • Dívčí menstruační kalhotky Love Luna, které jsou vhodné pro slabší dny ke konci menstruace, případně jako pojistka při nepravidelné menstruaci. Nabízejí se i v největších dětských velikostech.

Menstruační houbička

Málo se o ní ví, ale kdo vyzkoušel, pěje na ni ódy. Na menstruační mořskou houbičku dostáváme hromady pozitivních recenzí právě od náctiletých. V čem jsou její výhody? Velikost houbičky upravíte jednoduše tak, že ji ustřihnete. Na rozdíl od tamponů houbička nevysušuje sliznici a snadno se zavádí. Nemluvě o blahodárných účincích díky obsahu minerálů. Ale o tom zase jindy.

TIP | Dívky se silnou menstruací ji často kombinují s menstruačními kalhotkami nebo slipovou vložkou.

Menstruační kalíšek

Začátky kalíškování mohou být výzva i pro dospělou ženu, ale… jakmile zavádění kalíšku ovládnete, snadno zapomenete, že menstruujete. To se opravdu děje! Kalíšek nevysušuje sliznici a neobsahuje chemii, takže se nemusíte bát zánětů. Je to parťák při sportech jako plavání, atletika nebo jízda na koni i při cestování. V případě silné menstruace se dá kombinovat s vložkou nebo menstruačními kalhotkami.

Častá je představa, že dívky, které jsou ještě panny, pomůcky zaváděné "dovnitř" nemohou používat. Faktem ale je, že panenská blána zavedení menstruačního kalíšku či jiné pomůcky brání jen ojediněle.

TIP | Různé značky mají různé značení a "velikost S" nemusí vždy znamenat kalíšek pro slečny. Doporučujeme např. tyto kalíšky s malým průměrem:

Ptejte se a naslouchejte

"Jako maminka dospívající slečny doporučuji vždycky se své dcery ptát na její přání. Možná vás překvapí, že bude chtít vyzkoušet menstruační kalíšek nebo bude mít už vybrané menstruační kalhotky, které chce používat," radí Ilona Bittnerová. "Nenuťte jí něco, co vám přijde jako nejlepší. Pokud vám hodně vadí, co za pomůcku si vybrala, zkuste jí nabídnout nějaké články k přečtení k tomuto tématu a třeba svůj názor změní."

Všechny menstruační pomůcky pro dívky jsme dali na jedno místo a najdete je v kategorii První menstruace.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář