Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Volná menstruace

Uveřejněno: 10.11.2021
Kategorie: Menstruace

Možná jste už zaznamenali „nový trend ve způsobu menstruace“, který je označován různými výrazy: svobodná menstruace, vědomá menstruace, volná menstruace, bezvložková metoda, free flow a podobně. Nejedná se ale o žádnou novinku, jen se rozpomínáme na to, jak to zřejmě dělaly ženy dříve či jak to některé stále ještě dělají v různých částech světa.

Slyšeli jste někdy o bezplenkové komunikační metodě pro děti? Pokud ano, svobodná menstruace funguje na velmi podobných principech. Nyní se o svobodné menstruaci hodně debatuje a přibývá žen, které se tuto metodu učí praktikovat. Zatím jsme všechny spíše na startovní čáře. Existují ovšem ženy, které tuto metodu praktikují již dlouhou dobu, jen nevěděly, že tato metoda má i své jméno. Díky této metodě žena více poznává své tělo, kterému naslouchá, a plyne v jeho rytmu. Mnoho žen popisuje, jak se jim díky praktikování svobodné menstruace doba jejich menstruačního krvácení zkrátila a navíc vymizely nepříjemné bolesti, které je každý měsíc trápily. Jak je to možné?

Kratší doba menstruace: není to pravidlem u všech žen, ale je mnoho těch, kterým se opravdu doba menstruace zkrátila. Důvodem může být fakt, že aktivním vytlačením menstruační krve se zbavíme většího množství krve najednou, a proto se doba menstruace zkrátí.

Absence křečí: Křeče, které některé ženy při menstruaci trápí, jsou způsobené tím, že nahromaděná krev v děloze tlačí na děložní krček. Tím může ve stejnou chvíli odtékat pouze omezené množství a zbytek nahromaděné krve nemůže protéct a „tlačí“. Během porodu se čípek roztáhne a poté zůstane oproti původnímu stavu o trochu více roztažený – to je důvodem, proč mnohým ženám po porodu bolestivé křeče zmizí nebo se zmírní. U svobodné menstruace ke křečím často nedochází, neboť žena aktivně uvolňuje a roztahuje čípek – nahromaděná krev tedy odtéká a netlačí.

Volná menstruace není žádná ezo metoda. Alespoň částečně ji může praktikovat každá žena a velkou výhodou je,
že může ulevit od menstruačních bolestí.

Základní poznatky o volné menstruaci

Menstruační krev se dá vědomě zadržovat a také vylučovat.

Při menstruaci se krev hromadí v děloze a po určitém čase proteče skrz děložní čípek. Metoda svobodné (někdy označovaná jako vědomá) menstruace spočívá v tom, že se žena učí vědomě čípek uvolňovat, a tedy i uvolňovat nahromaděnou krev.

Děložní čípek mohu cítit.

Zpočátku je možné, že jej nebudete cítit vůbec, ale chce to pouze čas a praxi. Čípek má schopnost otevírat se stejně jako ústa (jsou to vlastně taky taková ústa - jen trochu níže). Když vypláznete jazyk, uvolníte tak i čípek. Toto pomáhá při vylučování krve. Některé ženy ještě doporučují být přitom nahrbená, jiným ženám zase pomáhá prudce vydechnout nosem. Při vyprazdňování také zatlačte svaly pánevního dna, stačí ale jemně – četla jsem zkušenosti žen, které tlačily tak silně, až si tím přivodily bolesti - takže s citem. Krev sama vyteče i bez velkého úsilí, jen to zabere chvilku navíc. Hodně také napomáhá představivost. Vizualizace má velkou sílu, proto otevírání čípku a uvolňování krve velmi pomůžete, když si proces budete představovat (nezáleží na tom, zda v realistických obrazech nebo nějak symbolicky). Ale nejdůležitější je uvolnění.

Jak poznat, že už je potřeba „si dojít“?

Jak již zaznělo v předchozím bodě, vše se časem utříbí. Obecně se doporučuje chodit nejdříve v určitých intervalech a učit se vnímat ten pocit, kdy „už“. Mnoho žen se shoduje na tom, že pocit „už“ se najednou objevil – prostě je napadl a tento signál byl správný. Ano, ženská intuice. Zpočátku to v praxi vypadá tak, že žena na WC uvolňuje krev po určitých intervalech (2–3 hodiny) nebo pokaždé, když na WC jde. Postupně sama zjistí, jak často je to potřeba právě u ní. Záleží na síle menstruace. A také samozřejmě na začátku menstruace bude situace jiná než například v posledních dnech.

Svaly pánevního dna

Obecně se diskutuje o tom, jestli žena musí nebo nemusí mít posílené pánevní dno, aby mohla metodu svobodné menstruace praktikovat. Potřeba to částečně je, ale pozor – to, že aktivně svaly pánevního dna neposilujete, ještě neznamená, že je nemáte funkční. Tyto svaly se posilují nejenom sportováním, ale i mnoha zcela běžnými denními pohyby. Některé ženy po porodu bývají dokonce více posíleny než před ním – může za to časté zvedání a nošení dítěte.

Představa, že svaly pánevního dna musí být stále stažené, aby metoda svobodné menstruace fungovala, je zcela mylná. Svaly pánevního dna použijete v podstatě pouze ve chvíli, když se děloha přeplní a krev vyteče čípkem do pochvy (jde tedy o moment, kdy jste si nedošla včas na WC). Protečení je většina žen schopno okamžitě „zavnímat“ a jediná možnost, jak zabránit, aby krev vytekla na spodní prádlo, je v takové chvíli zatažení svalů pánevního dna. Ty udrží krev alespoň na chvíli v pochvě a při troše štěstí to bude přesně ta chvíle, kterou budete potřebovat k dojití si na WC.

Vložka či menstruační kalhotky jako pojistka

Alespoň zpočátku, než se naučíte vše dobře vysledovat, je dobré používat látkovou vložku či menstruační kalhotky jako pojistku „kdyby náhodou“. Některé ženy se diví, co je to tedy za metodu, když se stejně používá vložka či menstruační kalhotky. V tomto případě jsou zmíněné pomůcky ale opravdu pouze pojistkou, a i když by něco proteklo, spotřebované množství vložek či kalhotek bude stále menší než při běžné menstruaci.

Částečné praktikování

Je možné, že se vám svobodná menstruace bude dobře praktikovat doma, kde máte na vše čas a klid, ale venku, kde jste ovlivněna mnoha rušivými podměty, to nepůjde tak dobře. Znám ale ženy, které svobodnou menstruaci praktikují i během cestování, vyřizovacích pochůzek po úřadech nebo při sportu, což je i pro mne zatím stupeň svobodné menstruace pro pokročilé.

A co v noci?

Záleží hodně na síle menstruace – některým ženám to půjde, některým ne. Jsou ženy, které probudí pocit, že mají jít na záchod. Jiné to zase dělají tak, že se vyprázdní před spaním a pak až ráno. Já osobně během noci menstruuji málokdy, většinou se krev ve mně pouze nashromáždí a musím dávat pozor, když z postele vstávám.

Co když se nám to vůbec nedaří

Jak jsem již v úvodu nastínila, tento způsob není jediný možný – a hlavně ne jediný správný. Pokud chcete, zkoušejte to a pokračujte v tom. Měla by to pro vás být zábava, nikoli přítěž či dokonce stres. Je to metoda, která nám má menstruaci zpříjemnit, ne nás ještě více otrávit.
Možná se vám bude praktikování dařit doma, ale venku ne. To vůbec nevadí. Nebo v první dny budete úspěšnější než při těch posledních. Či naopak: při prvních dnech máte tak silnou menstruaci, že to vůbec nebudete chtít zkoušet. Poslouchejte sebe a své tělo. To, že je nyní velký boom kolem svobodné menstruace, neznamená, že takto musíme začít menstruovat úplně všechny. Neúspěch rozhodně neznamená, že nejsme tak dobré ženy jako ty ostatní, když „sakra ten svůj čípek vůbec necítíme“! V dnešní době máme tolik variant menstruačních pomůcek, že je můžeme volně kombinovat a „hrát“ si s tím.

Zajímavost: ženám, které kojí, se tato metoda moc nedaří. Při kojení se uvolňuje hormon oxytocin, který vyvolává stahy dělohy. Proto menstruační krvácení bývá o hodně silnější právě během kojení, a navíc ženy v tuto dobu nemají krvácení „pod kontrolou“, neboť se soustředí hlavně na miminko.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář