Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

5 kroků ke zdravější menstruaci

Uveřejněno: 02.10.2023
Kategorie: Menstruace , Zdraví

Jaké by to bylo, kdyby vaše menstruace byla pravidelná, bezbolestná a její přítomnost v kalendáři by pro vás nebyl stres? Někdy stačí málo, aby se začaly dít velké změny. Třeba zkusit novou menstruační pomůcku, odpočívat, když si o to tělo říká, nebo přemýšlet o tom, jaký vztah s menstruací vlastně máme.

Krok 1: Zdravější menstruační pomůcka

Míváte při menstruaci bolesti nebo trpíte často na vaginální záněty? Možná je na čase se poohlédnout po jiné menstruační pomůcce, která bude k vašemu tělu šetrnější. Zejména tampony mohou dráždit děložní čípek a způsobovat křeče nebo narušit vaginální sliznici. Na povrchu tamponu se mohou snadno množit kvasinky a s jeho použitím je spojeno také riziko syndromu toxického šoku.

Šetrnou, spolehlivou a pro tělo bezpečnou variantou je například menstruační kalíšek, který vám i při pravidelném používání vydrží několik let a udrží vás v suchu po celou menstruaci. Na Maluna.cz najdete výhradně menstruační kalíšky vyrobené z certifikovaného lékařského silikonu, které pro vás pečlivě vybíráme a osobně prověřujeme.

Jak si vybrat ten správný kalíšek?

Pokud vám tampony během menstruace přeci jen vyhovují, volte raději ty z nebělené bio bavlny. Naše zákaznice si nejvíce oblíbily tampony Natracare, které jsou navíc biologicky rozložitelné a tedy laskavé k naší planetě.


Další možností jsou menstruační kalhotky, které nabízí pohodlí a snadné používání – prostě si jen oblečete spodní prádlo. Na trhu je dnes nepřeberné množství značek a provedení. Pokud vám záleží na tom, s čím vaše pokožka přijde do kontaktu, volte ty z přírodních materiálů a dotykové vrstvy z bavlny či 100% merina.

Krok 2: Správná péče o menstruační pomůcku

Pokud se rozhodnete menstruační kalíšek vyzkoušet, nezapomeňte ho před prvním použitím důkladně vyvařit ve vroucí vodě nebo k jeho sterilizaci využít některý z čisticích prostředků k tomu určených. Stejnou procedurou by měl kalíšek projít i po skončení menstruace.


Přečtěte si více o tom, jak se menstruační kalíšek používá.

Používáte menstruační kalhotky? A v jakém pracím prášku je perete? Dokonale šetrné k vašemu tělu budou tehdy, když je budete prát v netoxických pracích prostředcích. My nedáme dopustit na prací gely značky Ulrich, které jsou vyráběny na míru citlivé pokožce a s minimálním dopadem na přírodu. Ekologické, šetrné a přesto funkční!

Krok 3: Jemná intimní hygiena

V ideálním případě by vám při očistě intimních partií měla vystačit voda. Pokud jste zvyklá používat intimní kosmetické produkty, zaměřte se při výběru na jejich složení. Naším favoritem je Gel pro intimní hygienu Argital a Hydrofilní olej Nobilis Tilia s řebříčkem, který se hodí i pro sedací koupele.

Krok 4: Síla bylinek místo růžové tabletky

Hormonální rovnováhu, zmírnění premenstruačního syndromu nebo menstruaci bez bolesti vám mohou přinést i přírodní vychytávky. Vyzkoušejte třeba pupalkový olej v bio kvalitě od značky Aromatica nebo si naplánujte očistný rituál s voňavou bylinkovou napářkou.

Napářka Lunice Žena ve svém cyklu

Nezapomeňte také během menstruace dostatečně odpočívat. Od případné bolesti pomůže také teplo, ale pozor – zejména při silné menstruaci by mohlo ještě zvýšit intenzitu krvácení. Namísto termoforu proto raději sáhněte po bederním pásu, který je navíc diskrétní.

Krok 5: Mít svou menstruaci ráda

Zdravá menstruace a s ní i rovnováha celého menstruačního cyklu souvisí také s tím, jakým způsobem ji přijímáme. Otevřenost k vlastní intimitě, prozkoumávání toho, co nám v jaké fázi cyklu sedí, a přijetí všeho, co k ženství patří, může vést k tomu, že nám v našem těle bude mnohem lépe.

Už mnoho let pro vás vybíráme a vydáváme inspirativní knihy, které vás na cestě k větší spokojenosti provedou. Co třeba začít Cyklickou ženou?

A když už jsme u tématu zdraví, nezapomeňte se objednat na pravidelnou návštěvu ke svému gynekologovi. Hlídat termíny preventivních prohlídek vám usnadní mobilní aplikace Preventivka od Loono.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář