Menstruační kalhotky
Sleva 15 % na Modibodi

Cervikální pesar Beacup versus Evanella

Uveřejněno: 26.02.2024
Kategorie: Intimita , Menstruace , Zdraví

Co je Evanella a Beacap? Jak vznikl cervikální klobouček Beacap a proč se nedá koupit? Jak se používá Evanella? Přečtěte si stručnou historii vývoje těchto pomůcek.

Jak vznikl Beacap

Beacap vznikl jako české vylepšení již existujícího a prodávaného pesaru. Některým ženám vadilo vyjímací poutko pesaru, vnímaly ho jako příliš masivní, případně vadilo jejich partnerovi při styku. Beacap tak měl místo poutka vyjímací otvory v krempě.

Krempa na cervikálním kloboučku má "opěrnou" funkci, díky ní klobouček lépe drží na čípku. Sama o sobě ale nemá antikoncepční funkci. Pro antikoncepční použití je u cervikálních kloboučků klíčové překrytí děložního hrdla.

Otvory na krempě Beacapu nijak nesnižovaly jeho účinnost a ženám usnadňovaly manipulaci s pomůckou a nepřekážely při styku.

Díky novému tvaru bylo možné Beacap převrátit naruby a získat o trochu jiný tvar, který ženám s delším čípkem vyhovuje lépe.

Uživatelsky příjemná pomůcka byla na světě. Aby se však Beacap mohl prodávat jako antikoncepční pomůcka, bylo nutné získat certifikaci CE, což bylo kvůli byrokratické, časové a finanční nákladnosti pro malou firmu, jakou je Pesarshop, s. r. o.,  ekonomicky neproveditelné. Beacap se ocitl v neřešitelné situaci.

Certifikace CE

Značka CE označuje výrobky, které vyhovují právním předpisům Evropské unie – tedy splňují bezpečnostní, zdravotní i environmentální požadavky EU. Certifikace je vyžadována pouze na určité kategorie výrobků (antikoncepční pesary spadají do kategorie zdravotnických pomůcek, podobně jako kondomy nebo třeba kontaktní čočky).

Označení CE se vyžaduje u výrobků, které jsou uváděny na trh EU, ať už byly vyrobeny kdekoli na světě: například i dejme tomu osvědčený, zdravotně nezávadný pesar z Austrálie musí mít shodu CE, aby se v EU mohl prodávat jako pesar, byť v zemi svého vzniku byl certifikován jako spolehlivá a bezpečná antikoncepční pomůcka. Jak už bylo zmíněno, získat certifikaci CE je nákladný a dlouhý proces.

Sexuální pomůcka Evanella

Pochodeň užvatelského komfortu Beacapu nese dál Evanella, silikonová pomůcka stejného tvaru, kterou lze využít pro hygienické milování při menstruaci, při plavání nebo návštěvě wellness. Evanella překrývá čípek a svými krempami brání průniku krve z dělohy do pochvy. Její použití se od klasického pesaru liší: při menstruaci nemá být zavedena déle než 40 min. Klasický pesar naopak musí zůstat zavedený po styku ještě 6 hodin (aby při jeho vyjímání už nebyly přítomny živé spermie).

Materiálem pro kloboučky Evanella je lékařský silikon nejvyšší kvality z Německa, vznikají v české lisovně s dlouhou tradicí, specializovanou na lisování lékařského silikonu a vlastnící certifikáty kvality podle ISO norem.

Použití Evanelly není vhodné při silném krvácení. Měkčí varianta je určená pro zkušené uživatelky Evanelly či cervikálního kloboučku. Pevnější varianta je určená pro ženy, které nemají s těmito pomůckami žádné zkušenosti, protože se snáz nasazuje. (Pevnější Evanella je pocitově měkčí než klasický cervikální klobouček.)

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář