Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Co potřebujete k menstruačnímu kalíšku

Uveřejněno: 18.03.2024
Kategorie: Menstruace

Faktem je, že menstruační kalíšek je geniálně jednoduchá pomůcka a kromě vody na omytí rukou a pravidelné vyvaření kalíšku nepotřebujete v zásadě nic dalšího. Několik produktů ale dovede život s kalíškem usnadnit a zpříjemnit: sterilizační kelímek a sterilizační tablety, speciální mycí gel a vlhčené ubrousky na kalíšek...

Menstruační kalíšek je silikonová pomůcka, která se zavádí do pochvy, kde sbírá menstruační krev. Po pár hodinách je třeba kalíšek vyjmout, vylít, opláchnout a znovu zavést. Kalíšek můžete používat ve dne i v noci, hodí se (nejen) na různé sportovní aktivity a oproti tamponům má několik výhod:

  • Je šetrný k vaginálnímu prostředí.
  • Nevysušuje poševní sliznici.
  • Je zcela diskrétní.
  • Spolehlivě nahradí tampony i vložky, a to i při silné menstruaci.
  • Je zdravotně nezávadný a ekologický.

Jak čistit menstruační kalíšek

Základním čisticím úkonem je vyvaření kalíšku. Kalíšek je třeba sterilizovat vyvařením před prvním použitím a vždy před začátkem menstruace (prvním zavedením). Není od věci sterilizovat kalíšek i po skončení menstruace.

Kalíšek nestačí přelít horkou vodou, je potřeba ho vyvařit po dobu 5 až 10 minut. Jen tak můžete mít jistotu, že dojde k usmrcení všech bakterií.

Nejsnazší je kalíšek vyvařit v nějakém obyčejném čistém hrnci na sporáku. Dbejte na to, aby v hrnci byl dostatek vody. A vždy si nastavte minutku, abyste kalíšek včas vylovila a nedošlo k vyvaření vody a přiškvaření kalíšku k hrnci. Kalíšek vyvařujte 5–10 minut. 

Tip: Existují i různé vyvařovací fígle: kalíšek můžete vsunout do drátěné metličky pro ruční šlehání, kterou ponoříte do hrnce s vodou. Budete tak mít jistotu, že se kalíšek nedotkne stěn, ani když dojde k vyvaření vody.

Sterilizační kelímek na menstruační kalíšek

Sterilizační kelímek ke kalíšku

Kalíšek můžete snadno sterilizovat i v mikrovlnné troubě. Budete na to potřebovat sterilizační kelímek k tomu určený. Kalíšek Yuuki si např. můžete koupit rovnou s takovým praktickým kelímkem z pevného plastu, který se pak hodí nejen pro sterilizaci, ale i pro skladování kalíšku v čase mimo manestruaci.

Kelímek k jednoduché sterilizaci menstruačního kalíšku v mikrovlnné troubě si můžete pořídit i ve skládací variantě od značky Intimina nebo Maluna. Vejde se do každé kabelky a užijete ho také na veřejných wc bez umyvadla – k opláchnutí kalíšku vodou z lahve.

S kelímkem je sterilizace kalíšku rychlá a jednoduchá, zvládnete ji i v práci, na návštěvě či při cestování.

Jak vyvařit kalíšek v mikrovlnné troubě

  • Menstruační kalíšek vložte do kelímku a dolijete ho čistou vodu (asi 200 ml, kalíšek musí plavat).
  • Kelímek s kalíškem a vodou dejte do mikrovlnné trouby.
  • Příkon nastavte tak, aby se voda v kelímku začala vařit.
  • Ve většině případů je třeba nastavit prostřední stupeň a čas 3–5 minut.
  • Víčko zcela nezavírejte, aby mohla unikat pára vzniklá při varu vody.
  • Při vyndavání kelímku z mikrovlnné trouby dbejte, abyste se neopařila.

Sterilizační tablety Milton

Kalíšek se dá vydezinfikovat i pomocí speciálního roztoku vzniklého rozpuštěním sterilizačních tablet Milton. Tablety jsou skvělé na cestách, ale i doma se hodí pro rychlou sterilizaci menstruačního kalíšku. Navíc je užijete i na sterilizaci dětských dudlíků, kousátek či lahviček.

Jak fungují tablety Milton:

  • sterilizují za 15 minut
  • jsou výborné na cestách v kombinaci se sterilizačním kelímkem
  • zabíjí bakterie, houby i viry
  • vyčistí kalíšek do původní barvy

Postup je jednoduchý: Kalíšek umyjte vodou. Jednu tabletu Milton rozpusťte ve 100 ml studené vody, do roztoku pak ponořte kalíšek. Zkontrolujte, že uvnitř kalíšku nejsou žádné vzduchové bubliny, a nechte ho 15 minut ponořený. Před dalším použitím kalíšek omyjte vodou. (Výrobce neuvádí oplach jako nutný, ale po konzultaci s gynekoložkou doporučujeme menstruační kalíšek po sterilizaci pečlivě opláchnout, aby se zbytky roztoku nedostaly do pochvy.)

Čisticí prášek na kalíšek

Čisticí prášek na kalíšek od značky Tierra Verde se přidává do vody při vyvařování kalíšku klasicky na plotně. Jde o čisticí přípravek šetrný k životnímu prostředí, neboť je rychle biologicky rozložitelný. Neobsahuje chlór. 

Pokud potřebujete kalíšek zbavit nechtěného zabarvení, přiveďte k varu 300 ml vody, odstavte z plamene, přidejte polévkovou lžíci prášku a kalíšek do vody ponořte. Nechte jej v lázni několik hodin (můžete i přes noc).

Mycí gel na menstruační kalíšek

Pro pečlivé omytí menstruačního kalíšku doporučujeme mycí gel na kalíšek Cup Cleanser od značky Lunette. Hodí se k pravidelnému čištění menstruačního kalíšku i silikonových hraček. Mytí kalíšku obyčejným mýdlem u mnoha žen způsobuje podráždění, otoky i infekce. Proto je vhodné používat Lunette mycí gel Cup Cleanser, který má vyvážené pH 3,5.

Co se ještě může hodit ke kalíšku

Vlhčené ubrousky na kalíšek Lunette Cup wipes umožňují očistit menstruační kalíšek, když nemáte po ruce umyvadlo s tekoucí vodou. Použití je snadné: nejprve vylitý kalíšek otřete papírovým ubrouskem či toaletním papírem, poté jej otřete vlhčeným ubrouskem Lunette Cup Wipes. Po oschnutí kalíšek znovu zavedete.

  • Jsou balené jednotlivě, takže se snadno vejdou do kabelky či do kapsy.
  • Užijete je na výletech v přírodě, při cestování, v letadle, na festivalech apod.

Látkový pytlíček na uložení kalíšku, když ho zrovna nepoužíváte. Látkový pytlíček je na skladování kalíšku ideální, protože je prodyšný. Spousta menstruačních kalíšků se prodává spolu s takovým praktickým pytlíčkem.

Antibakteriální gel na ruce, protože ne všude si jde před manipulací s kalíškem ruce omýt mýdlem a pod tekoucí vodou.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář