Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Jak na plavání během menstruace - rady a tipy

Uveřejněno: 16.08.2023
Kategorie: Aktuálně , Menstruace

Pečlivě plánujete dovolenou a stejně vám do ní nakonec vychází vaše dny? Pokud tahle dovednost patří i k vašim superschopnostem :), možná uvítáte průvodce plaváním při menstruaci. V následujícím článku probereme bezpečnost a hygienické aspekty, vhodné menstruační pomůcky pro plavání, tipy pro maximální komfort a vyvrátíme některé z běžných mýtů o menstruaci a plavání.


Plavání během menstruace: jak si užít koupání během vašich dnů

Základní otázka, kterou si musíme položit, je, zda se během menstruace vůbec koupat. Samozřejmě jako u všech ostatních aktivit při menstruaci jednoznačně platí, že pokud je vám to nepříjemné, nedělejte to. Pokud je potíž v tom, že "se říká, že by se koupat v době menstruace nemělo", pojďme si na to posvítit.

Nezůstávat v mokrém

Častá představa je, že koupání v době menstruace s sebou automaticky nese riziko vaginálních potíží. Faktem ale je, že infekci z vody můžete "chytit" i mimo menstruaci. V žádné fázi menstruačního cyklu nelze doporučit koupání v bahnitých či kvetoucích vodách. Moře, čistá přírodní voda či bazén jsou v pořádku, nicméně chlór používaný na dezinfekci bazénů stejně jako sediment v moři může podráždit pochvu i stydké pysky. Proto je lepší se po koupání vždy osprchovat a převléci se do suchých plavek. Vlhko je totiž nejčastějším původcem potíží v intimních partiích.

Koupání během menstruace tedy není problém, stačí jen zvolit vhodnou menstruační pomůcku.

Co dělat při menstruaci u moře?

Nákup tamponů je nejsnazší možnost záchrany. Výhodou tamponů je poměrně snadné zavádění, jejich diskrétnost a jejich relativní dostupnost i v dovolenkových destinacích.

Koupání s tamponem

Pod vlivem televizních reklam se tampon zdá jako jasná volba, když nás má menstruace zastihnout u moře či jinde u vody. Potíž může být v tom, že běžné tampony nelze považovat za blahodárné pro ženské zdraví. Obyčejné tampony bývají z chemicky bělené bavlny a viskózy. Vysoce absorpční viskóza pochvu vysušuje, její vlákna se do pochvy uvolňují a mohou se tak stát "živnou půdou" pro nevítané kvasinky či bakterie.

Tampony nechrání před infekcí z vody

Spousta lidí považuje tampony za způsob, jak se chránit před infekcí z vody, jde ale o velmi zakořeněný mýtus o menstruaci a plavání! Běžné tampony před infekcí z vody neochrání, naopak nasáknou vodou, ve které se koupete (včetně všech mikroorganismů), a mohou vznik zdravotních potíží podpořit. Proto je důležité tampon vyměnit pokud možno hned po vykoupání.

Výhody tamponů z bio bavlny

Pro ženy, které se tamponů nechtějí vzdát, ale zdravotní a ekologická stránka věci jim také není lhostejná, jsou dobrou volbou tampony z biobavlny. Neobsahují plasty, nejsou parfemované, není v nich viskóza. Jsou vyrobeny pouze z certifikované bio bavlny – tedy bez použití pesticidů. Navíc i v bio kvalitě jsou k mání tampony s aplikátorem, což ocení zejména dívky, které s tampony začínají.

Ženy si chválí plavání s kalíškem

I nejlepší biobavlněný tampon je na jedno použití a je třeba myslet na včasné dokoupení dalšího balení. Navíc u všech tamponů hrozí, že vám bude z plavek zlomyslně čouhat šňůrka zrovna ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. S menstruačním kalíškem se vám nic takového nemůže přihodit.

S kalíškem vás menstruace nezaskočí

Menstruační kalíšky se vyrábí ze zdravotně nezávadného lékařského silikonu, což je hypoalergenní materiál, který nevysušuje pochvu. Díky tomu jde mít kalíšek zavedený už ve chvíli, kdy menstruaci teprve čekáte a nechcete být jejím příchodem na pláží ani u bazénu zaskočená. Aktuálně jsou na trhu desítky značek menstruačních kalíšků a velký výběr z tvarů, objemů a velikostí.

Výhody menstruačního kalíšku

Zavádění menstruačního kalíšku sice chce o trochu více cviku než v případě tamponů, rozhodně se ale vyplatí to s kalíškem po prvním neúspěchu nevzdávat, protože nabízí jedinečný komfort:

  • při správně zvoleném kalíšku jde o dokonale pohodlnou (a dokonale neviditelnou) menstruační pomůcku;
  • kalíšek je ideální hygienická pomůcka pro plavání při menstruaci, na rozdíl od tamponu nenasákne vodou, ve které se koupete;
  • kalíšek je jasná ekonomická i ekologická volba - vydrží roky a můžete ho používat v době menstruace prakticky nepřetržitě, ve dne i v noci, stačí jen v patřičných intervalech vylít a vymýt

Jak udržet kalíšek v čistotě - i na dovolené

Podobně jako u tamponů je důležitá hygiena rukou při zavádění a vyjímání menstruačního kalíšku. V případě kalíškování je pak nutno přemýšlet i nad péčí o samotný kalíšek.

  • Ženám, které používají kalíšek po celou dobu menstruace, stačí ho na jejím začátku a konci kalíšek sterilizovat, a to buď krátkým vyvařením v hrnci, vyvařením ve speciálním kelímku v mikrovlnné troubě, případně pomocí sterilizačních tablet.
  • Některým ženám vyhovuje střídat dva kalíšky (a druhý po sterilizaci uložit mezitím do pytlíčku).
  • Pokud vás čeká velké cestování a nejste si jistá, jak často se dostanete k umyvadlu, přijde vhod mycí gel na kalíšek a ubrousky na kalíšek.

DOBRÁ RADA: Pro koupání je důležité, aby vybraný kalíšek ženě dobře "seděl". Je tedy lepší ho vyzkoušet alespoň jeden cyklus před vysněnou dovolenou. :)

Koupání s menstruačními plavkami

V dnešní době začínají dívky menstruovat dřív a dřív. Pro desetiletou slečnu ale není zavedení tamponu či kalíšku snadné, naopak spíše nemyslitelné. Ani maminky děvčat si nepřejí, aby se jejich dcery musely trápit se zaváděním tamponů. Proto zejména pro dívky, které se s menstruací teprve sžívají, jsou záchranou menstruační plavky, hit posledních sezon.

Jak fungují "nepromokavé" plavky

Menstruační plavky vypadají jako běžné plavky, ale v klíně mají všitou speciální "vložku" z funkčních materiálů, která krvácení "uzamkne" v sobě, do okolní vody se nic neuvolní a krev se z plavek dostane až pod proudem tekoucí vody při jejich proplachování po použití. Svrchní materiál plavek navíc funguje vodoodpudivě, což podporuje výsledný efekt, že vše zůstane tam, kde má být (nicméně plavky se namočí, nejsou nepromokavé v tom smyslu, že by zůstaly suché, nepředstavujte si je jako "skafandr" :-) ).

Samostatně i jako pojistka

  • Menstruační plavky jsou určené pro střední až slabou menstruaci.
  • Zvládnou absorbovat 10 ml - 15 ml, což odpovídá savosti minimálně jednoho tamponu.
  • Jsou vhodné pro ženy, kterým nevyhovují "pomůcky" dovnitř.
  • Jsou vhodné i pro ženy, které mají menstruaci silnou a s tamponem či kalíškem stejně nemají dost jistoty, že neprotečou. Plavky pak fungují jako dobrá pojistka.
  • Plavky vyhovují ženám a dívkám, které očekávají měsíčky. S menstruačními plavkami nebudete nepříjemně zaskočená. Můžete se bez obav koupat, plavky to ohlídají za vás.
  • Značka menstruačních plavek Modibodi je vhodná i pro ženy a dívky, které trpí občasnou inkontinencí.

DOBRÁ RADA: Zvažte, zda nepořídit plavky rovnou dvoje. Na střídačku. Plavky jsou sice z rychleschnoucího materiálu a schnou třikrát rychleji než normální plavky (značka Modibodi). Ale, jak už bylo výše řečeno, není dobré pobývat v mokrém koupacím oděvu déle, než je nezbytně nutné. 

TIP: K menstruačním plavkám doporučujeme rovnou pořídit taštičku z nepropustného materiálu, v které si je pohodlně odnesete z pláže do hotelu.

Menstruační kalhotky do vody?

Ženy se často ptají, zda mohou namísto menstruačních plavek na koupání použít menstruační kalhotky. Odpověď zní: Ne! Menstruační kalhotky v sobě nemají technologii, která by koupání zvládla se ctí - ve vodě se vám prostě vyperou (a krev může prosáknout na vnější vrstvu i do okolní vody). S vložkou byste se také nešla koupat, ne?


Porovnání menstruačních pomůcek vhodných na plavání

tampon kalíšek menstruační plavky
Je pomůcka vhodná i pro mladé dívky? ano i ne, mnohá devčata si tampon nezavedou ano i ne, mnohá devčata si kalíšek nezavedou ano
Lze pomůcku mít i před příchodem očekávané menstruace? ne ano ano
Musím pomůcku po plavání kvůli hygieně vyměnit? ano ne ano, kvůli prevenci potíží z vlhka; převlečte se raději do suchých plavek 
Kolik kusů na jednu menstruaci potřebuju? cca 25 ks 1 jedny až dvoje
(pokud se koupete celé dny, doporučujeme střídat dvoje plavky)

 

Další užitečné informace najdete v těchto článcích na blogu Kalíšek.cz:

Zdroj: Fotky použité v článku jsou lifestylové fotky menstruačních plavek značky Modibodi.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář