Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Jak se starat o menstruační kalhotky

Uveřejněno: 15.12.2023
Kategorie: Menstruace

Menstruační kalhotky jsou speciální absorpční prádlo a zaslouží si i trochu specifickou péči. Nemějte ale obavy, není to žádná raketová věda a při dodržení několika zásad správné péče vám kalhotky vydrží dlouho hezké a funkční.

Před použitím

Před prvním použitím menstruační kalhotky určitě vyperte. Nejde jen o hygienu, ale i o to, že praním se jako by nastartují absorpční schopnosti savé vrstvy kalhotek. Některé menstruační kalhotky dosahují ideální savosti až po několika vypráních.

Po použití

Po použití kalhotky hned či později properte pod proudem studené vody. Jde o to vypláchnout z funkční vrstvy veškerou krev, proto kalhotky vymývejte, dokud z nich neteče čistá voda. Tuto proceduru provádějte nenásilně – savou vrstvu nedřete ani silou nemněte. Přebytečnou vodu zlehka vymačkejte, kalhotky rozhodně neždímejte kroucením, hrozí poškození membrány a nepropustné vrstvy.

Nevymývejte kalhotky teplou vodou – teplá voda způsobuje sražení krve a její "zažrání" hlouběji do tkaniny.

Vymyté kalhotky můžete hned vyprat v pračce. Pokud se je nechystáte hned prát, dejte je uschnout, neskladujte je namokro, nesvědčí jim to. Nechat kalhotky dlouhodobě namočené se nedoporučuje. Pokud je krev v kalhotkách více zaschlá, můžete je namočit na cca 10 minut a pak propláchnout pod tekoucí vodou, jak bylo výše zmíněno.

Žlučové mýdlo – ano, či ne?

Krev se z kalhotek většinou spolehlivě vymyje, takže žlučové mýdlo nebývá potřeba. Výjimkou mohou být kalhotky se světlou savou vrstvou (takové vyrábí například česká značka Meracus). Na skvrny od krve je možné použít žlučové mýdlo, například v tekuté podobě od značky Ulrich. Žlučové mýdlo však nepoužívejte na kalhotky se savou vrstvou z merino vlny (tu má většina absorpčních kalhotek Modibodi a menstruační kalhotky Moove). Na ruční praní merino dotykovky používejte šetrnější mýdlo marseillské nebo olivové.

Praní v pračce

Občas se setkáváme s mýtem, že menstruační kalhotky se smí prát pouze v ruce. Není to pravda, menstruační kalhotky se mohou prát v pračce a opravdu jsou od toho, aby ženám život zpříjemnily, ne zkomplikovaly (kdyby tomu tak nebylo, těžko by byly u žen tak oblíbené!). Prát se mohou bezevšeho dohromady s běžným prádlem podobných barev. Většina kalhotek se smí prát pouze na nízkou teplotu, tj. max. 30 stupňů, některé na 40 stupňů. Prací instrukce se liší výrobce od výrobce, zkontrolujte tedy štítek s pracími symboly na vašich menstruačních kalhotkách.

Pokud je pro vás důležité občas kalhotky "vydezinfikovat" praním na vysokou teplotu, pořiďte si menstruační kalhotky Meracus, které lze prát i na 60 stupňů (musíte počítat s mírným sražením vnitřní bavlněné vrstvy – kvůli ní výrobce doporučuje praní na 40 –, ale na správnou funkci kalhotek vyšší teplota vliv nemá).

Obecně platí doporučení prát menstruační kalhotky v tekutém pracím gelu, určeném na jemné prádlo. Nepoužívejte sypké prací prostředky, mohly by poškodit membránu ve funkční vložce.

  • Kalhotky s merinem perte max. na 30 stupňů.
  • Nepoužívejte sypké prací prášky.
  • Nepoužívejte prací dezinfekční prostředky.
  • Nepoužívejte aviváž.
  • Menstruační kalhotky dávejte do pračky v ochranném sáčku na jemné prádlo.

Aviváž i dezinfekční prostředky by opět mohly narušit funkci membrány a absorpční schopnost kalhotek. Pokud chcete přidat něco pro pocit větší hygieny, zvolte dezinfekční máchadlo Ulrich.

Jak sušit menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky se suší volně, tzn. nesušte v sušičce, jinak hrozí poškození funkčních materiálů. Kalhotky můžete rozprostřít na sušáku nebo je klasicky pověsit na šňůru. Zkušenost uživatelek potvrzuje, že naruby, funkční vložkou ven, schnou rychleji. Kalhotky nechte opravdu důkladně proschnout, zkontrolujte, že je neuklízíte do prádelníku zavlhlé, to by mohlo vést k nepříjemnému zapaření prádla a jeho zápachu.

  • Nesušte v sušičce.
  • Nesušte na topení ani na přímém slunci.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář