Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Jak vybrat menstruační kalíšek

Uveřejněno: 26.03.2024
Kategorie: Menstruace

Výběr menstruačních kalíšků na trhu je opravdu velký. Čím se řídit především, abyste našla ten pravý? Poradíme: nejdřív řešte velikost, až potom objem.

Jak vybrat správnou velikost menstruačního kalíšku

Vyhovující kalíšek, který bude pohodlný, začínáme vybírat podle velikosti, nikoli podle objemu. Velikostí se rozumí průměr kalíšku, každá pochva je totiž jinak prostorná a průměr kalíšku je klíčový pro to, aby kalíšek dobře seděl a netlačil.

Průměrem kalíšku se myslí průměr v nejširším místě kalíšku. U většiny kalíšků je to průměr ústí kalíšku, např. u kulovitých kalíšků Merula Cup je to nejširší místo uprostřed "baňky".

Velikost pochvy se odvíjí jednak od přirozené fyziologické stavby těla (prostě jaká jste "od přírody") a také od toho, jak jste na tom s pánevním dnem, je spíš zpevněné nebo povolené?

Obecná orientační poučka zní, že pokud jste vaginálně rodila nebo je vám přes třicet, budete potřebovat spíše větší velikost kalíšku. Jako každé zobecnění to však má svá ale:

  • Jogínky, tanečnice, jezdkyně na koni či ženy, které jsou celý den na nohou a nemají sedavé zaměstnání, mívají pánevní dno poměrně pevné, a tedy jim vyhovují menší kalíšky.
  • Drobné ženy mívají většinou také úzkou pochvu a také potřebují kalíšky s menším průměrem.

Pro zvolení správné velikosti kalíšku si můžete pomoct těmito otázkami:

  • Jsem dole spíše "užší"? – Pokud tápete, poradí vám partner nebo gynekolog.
  • Jakou velikost tamponů používám? – Pokud vám vyhovují malé velikosti tamponů, nekupujte si velký kalíšek.
  • Věk? S přibývajícím věkem obvykle poševní svalstvo ochabuje, a je tedy potřeba větší kalíšek.
  • Jakou mám postavu? Není výjimkou, že ženy se silnější postavou mívají větší kalíšky, a naopak ženy, které jsou drobné, můžou mít i po třech dětech stále malý kalíšek.
  • Rodila jsem? A jak? Kolik porodů (a jakých) má žena za sebou, před jakou dobou rodila, je další z faktorů. Šlo o porod klasický či o císařský řez? Při císařském řezu se poševní svaly tolik neroztáhnou, a tedy by měla vyhovovat stejná velikost kalíšku jako před porodem.

Různé velikosti menstruačních kalíšků

Velikosti menstruačních kalíšků

Kalíšky na Maluna.cz dělíme podle velikosti do třech kategorií:

O tom, které kalíšky jsou vhodné pro dívky, jsme psali také v článku První menstruace? Toto jsou nejlepší menstruační pomůcky pro teenagerky.

Nízký děložní čípek a menstruační kalíšek

Vliv na výběr správného menstruačního kalíšku má i děložní čípek. Děložní čípek může být během menstruace totiž níž v pochvě než v jiných částech cyklu. A tento tzv. nízký čípek může bránit správnému zavedení kalíšku. Dobrou zprávou je, že existují kalíšky vhodné pro nízko umístěný děložní čípek.

Výběr kalíšku podle objemu

Pokud máte vybraný vhodný průměr, respektive velikost kalíšku, můžete doladit objem. Rozdíly jsou opravdu velké, od 9 ml, které pojme maličký kalíšek Me Luna Shorty S, po jeden z nejobjemnějších kalíšků Merula Cup XL s 50 ml.

Menstruační kalíšky mají různé objemy a podle toho jsou nebo nejsou vhodné pro silnout menstruaci.

Měkký, nebo pevný menstruační kalíšek?

Další kritérium, které se vyplatí zvážit, je pevnost menstruačního kalíšku. Menstruační kalíšky jsou totiž různě poddajné. Je však dobré vědět, že:

  • pevnější kalíšky se v pochvě snáz rozvinou a je s nimi snadnější manipulace,
  • pro ženy s pevnějším pánevním dnem jsou vhodné i pevnější kalíšky,
  • měkké kalíšky jsou vhodné pro ty ženy, které mají hodně citlivé intimní partie,
  • některé kalíšky mají měkké stěny, ale pevný okraj, který také pomáhá s rozvinutím – např. Mamicup, Fun cup B, t.o.c.

Kalíšek nesmí tlačit, v podstatě byste o něm neměla vůbec vědět – to, zda kalíšek tlačí, nebývá ani tak otázkou jeho pevnosti či měkkosti, je správně vybrané velikosti.

Menstruační disk Nixit

Menstruační disk

Pokud vám informace spíše zamotaly hlavu, než že by se vám s výběrem kalíšku vyjasnilo, vezmete do úvahy ještě menstruační disky. Na rozdíl od běžných kalíšků kalichovitého tvaru V či U, které se zavádějí níže než tampon, menstruační disky se zavádějí až pod děložní čípek, jejich velikost se tudíž neodvíjí od velikosti a pružnosti pochvy a výběr je jednodušší. Jejich tělo tvoří úžasně tenká a přízpůsobivá "membrána". Počítejte ale s tím, že čas, kdy budete muset trénovat spolehlivé zavádění a vyjímání disku, může být delší než u běžných kalíšků. Na druhou stranu, motivovací vám může být třeba to, že menstruační disk je možno použít i při pohlavním styku během menstruace, což s běžným kalíškem nelze...

Nejčastější dotazy k používání světově proslulého menstruačního disku Nixit jsme sepsali v tomto článku.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář