Menstruační kalhotky
Sleva 15 % na Modibodi

Kateřina Makrlíková: Cervikální klobouček je účinná a šetrná antikoncepce

Uveřejněno: 15.03.2024
Kategorie: Intimita , Menstruace

Kateřina Makrlíková se věnuje antikoncepčním pesarům, jejich prodeji, osvětě i poradenství kolem nich. Spoluzaložila také ženskou organizaci Nehormonálka.cz, která podporuje edukaci žen v oblasti nehormonální antikoncepce a ženského zdraví. Vydala příručku Přehled nehormonální antikoncepce a ve spolupráci s MUDr. Štěpánkou Peštovou a švédskou porodní asistentkou Birgit Linderoth vytvořila antikoncepční pesar Beacap. O něm jsme si krátce povídaly a více si můžete přečíst také v článku Cervikální pesar Beacap versus Evanella.

Jaké jsou hlavní předsudky a mýty, které kolem pesarů panují?

Že jde o zastaralou metodu antikoncepce, která nefunguje.

Poradenství kolem pesarů, jejich prodeji i vývoji vlastního cervikálního kloboučku Beacap jste věnovala kus života. Jaké jsou hlavní přednosti pesaru jako antikoncepční pomůcky?

Moderní pesary mají stejnou účinnost jako hormonální antikoncepce, ale na rozdíl od ní nemají nežádoucí účinky na zdraví a jsou šetrné k přírodě. Pesary nevylučují žádné toxické látky, neovlivňují hormonální cyklus  a jeden kus lze opakovaně používat až dva roky.

Po jak dlouhém "tréninku" si mohu jako začátečnice věřit, že cervikální klobouček zvládám dobře zavádět?

Doporučujeme se přibližně ještě tři měsíce chránit ještě nějak jinak. Kombinace antikoncepčních metod je zároveň klíčem k maximální účinnosti.

Váš cervikální pesar Beacap měl otvory v krempě (a Evanella je "podědila"), které pomáhaly s pohodlnějším vyjímáním kloboučku. Laika hned napadne, zda otvory v krempě nesnižují antikoncepční efekt kloboučku...

Krempy nemají antikoncepční funkci a původní kloboučky byly bez nich. Pro antikoncepci je důležité překrytí děložního hrdla. Krempa je důležitá, aby se klobouček nesesunul z čípku a neodkrylo se děložní hrdlo. Nezáleží ale příliš na tom, jak tato "opěrná stěna" vypadá a zda má v sobě otvory, protože není v pochvě natěsno. Prodáváte menstruační kalíšky a máte jich opravdu velké množství s různými průměry, protože šířka a pružnost pochvy jsou velmi proměnlivé, malý kalíšek se přetáčí a velký způsobuje záněty močových cest. U pesarů jsou ale jen tři průměry krempy a je to právě kvůli tomu, že krempa nemusí a zpravidla ani nesedí natěsno.

Na obrázku je vlevo vidět původní, "historický", tvar cervikálního kloboučku bez krempy, vpravo je Beacap (Evanella).

Máte s Beacapem ještě nějaké plány, nebo už je to pro vás uzavřená kapitola?

Vzhledem k evropské legislativě je to uzavřená kapitola. Potěšilo by mě, kdyby se to změnilo.

Je něco ve světě nehormonální antikoncepce, co vás v poslední době potěšilo nebo zaujalo?

S nadšením pozoruji nejrůznější trackery na měření bazální teploty, které usnadňují získávání dat pro symptotermální metodu. Přijde mi opravdu chytré sledovat svůj cyklus a používat antikoncepci, jen když je opravdu potřeba. Dlouhou dobu jsme byly manipulované do toho, že naše cykly jsou nepřehledné a v podstatě nežádoucí. Myslím, že je čas to změnit a začít plně vnímat moudrost svého těla.

Kateřina Makrlíková (druhá zleva) na konferenci ESC v Budapešti v roce 2018.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář