Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Jak vybírat dívčí menstruační kalhotky

Uveřejněno: 20.02.2024
Kategorie: Menstruace

Menstruační kalhotky jsou úžasná pomůcka. I velmi mladým dívkám, které začínají menstruovat, se snadno používají. Navíc nikde nic netlačí, nic nevyčuhuje, nikdo neví, že kalhotky jsou menstruační, protože vypadají jako běžné prádlo. Výběr dívčího menstruačního prádla je dnes velký, pojďme se podívat, čím se řídit a co zohlednit.

Menstruační kalhotky pro první měsíčky

Hledáte hygienickou pomůcku pro první menstruaci? Pokud uvažujete o kalhotkách, rádi vás podpoříme. „Na úplný začátek bych mladým dívkám doporučila menstruační kalhotky, které nevyžadují žádný zvláštní um při používání. Prostě si jen oblečete spodní kalhotky, v pravou chvíli je svléknete, schováte do nepromokavého pytlíčku a vezmete si čisté,“ radí zakladatelka Maluna.cz Ilona Bittnerová.

Pokud dívka začíná menstruovat, jsou kalhotky výbornou volbou. Jsou totiž diskrétní a spolehlivé jako samostatná pomůcka. Také se ale dají nosit jako pojistka namísto normálního prádla, když má dívka menstruaci nepravidelnou a přesně neví, kdy přijde. Nepravidelnost menstruace v teenagerském věku je běžná a je známkou toho, že se menstruační cyklus teprve vyvíjí.

Menstruační kalhotky pro mladé dívky

Savost menstruačních kalhotek

Absorpční síla je kromě velikosti prádla hlavním kritériem při výběru menstruačních kalhotek. Různé dívčí menstruační kalhotky mají různou savost, od 10 ml do cca 60 ml, některé jsou vhodné pro slabou menstruaci a špinění, jiné pro silnou menstruaci. Specifické jsou kalhotky na noc, které mají prodlouženou savou vrstvu, aby chránily proti protečení, když ležíme.

Jak vybrat dívčí menstruační kalhotky podle síly menstruace

Kalhotky jen jako pojistka nebo při slabé menstruaci – jsou vhodné při slabé menstruaci, špinění, výtoku, při nepravidelné menstruaci, když není známo datum jejího příchodu, namísto běžných kalhotek a slipovky. Kalhotky této savosti označujeme jednou či dvěma kapičkami a jsou vhodné také jako pojistka k jiné menstruační pomůcce, třeba k menstruačnímu kalíšku, pokud ho chce dívka vyzkoušet.

  • Náš tip: Menstruační kalhotky Love Luna pro dívky Boyleg Sporty
  • Náš tip: Menstruační kalhotky Selenacare pro dívky Hipster

Kalhotky pro střední a silnější menstruaci – vhodné na denní nošení pro středně silnou a silnou menstruaci. Označujeme je dvěma až třemi kapičkami. Střední savostí není prakticky co zkazit a kalhotky pro normální menstruaci najdou své využití při každém cyklu.

  • Náš tip: Menstruační kalhotky Modibodi Teen Hipster Boyshort Moderate-Heavy

Kalhotky na noc – jsou nejvíce absorpční a mají prodlouženou savou a nepropustnou vrstvu, některé vpředu i vzadu až k pasové gumičce. To je v noci velká výhoda, protože tak spíše nedojde k protečení.

  • Náš tip: Menstruační kalhotky Modibodi Teen Hipster Boyshort Maxi

"Doporučuji kombinaci menstruačních kalhotek a jednorázových vložek na cesty či přespání u kamarádky. V takových situacích nikdo nechce zažít nehodu, a tak je nejlepší vzít si běžné kalhotky a vložku a přes ně, klidně místo pyžama, ještě kraťáskové menstruační kalhotky jako pojistku," doporučuje Ilona Bittnerová v našem článku o nejlepších menstruačních pomůckách pro teenagerky.

Co nelze doporučit, je lepení jednorázové vložky přímo na menstruační kalhotky. Raději ne! Lepidlo z vložky by mohlo poškodit dotykovou vrstvu kalhotek, ať už přímo, nebo byste si ji mohli poničit při pokusu lepidlo odstranit.

Menstruační kraťasy Modibodi pro dívky

I nejsavější kalhotky mohou protéct

Důležité je vědět, že stejně jako u dámských menstruačních kalhotek, i u těch dívčích je nutné počítat s tím, že savostí je myšlena schopnost absorbovat tekutinu průběžně, během několika hodin. Ani nejsavější menstruační kalhotky nemají nekonečnou kapacitu. I kalhotky na silnou menstruaci mohou protéct, pokud špatně odhadneme situaci, kalhotky včas nevyměníme, máme silnou menstruaci a málo savé kalhotky... Kalhotky nejčastěji protečou, když člověk rychle vstane a náhlý příval krve se nestačí vstřebávat do savé vrstvy. Kalhotky pak mohou protéct po straně ve švu. Důležité je svou menstruaci studovat a mapovat a podle toho vyladit, které kalhotky jsou vhodné na který den cyklu. Je výhodné mít na jednu periodu k dispozici více menstruačních kalhotek.

Dětské a dívčí velikosti menstruačních kalhotek

V dnešní době přicházejí první měsíčky dřív a dřív a řada výrobců nabízí i v dětských velikostech. Australská značka Love Luna má ve své dívčí kolekci First Period kalhotky od velikosti 140. U značky Modibodi, taktéž australské, najdete dívčí kalhotky od vel. 8-10 let. Rakouská značka Selenacare má v nabídce dívčí kalhotky od velikosti 152.

Odrostlejší slečny mohou vybírat z nejmenších dámských velikostí, které například u značek Modibodi, Love Luna, Meracus a WUKA začínají číslem XXS.

Vždy vybírejte podle velikostní tabulky daného výrobce, nespoléhejte na to, že velikost odhadnete podle prádla, které běžně nosíte. Číslování se může lišit. U menstruačních kalhotek je důležité, aby dobře seděly, neškrtily a zároveň dobře přiléhaly. Kdyby byly příliš volné, mohly by protékat.

Menstruační kalhotky Love Luna pro dívky

Materiály a střihy dívčích menstruačních kalhotek

Podobně jako u výběru běžných spodních kalhotek, můžete u těch absorpčních vybírat z přírodních i umělých materiálů. Většinou se liší materiál samotných kalhotek a materiál dotykové savé vrstvy v rozkroku. Co najdete prakticky v každých menstruačních kalhotkách, je polyester jako nepropustná vrstva ve funkční vložce.

Dívčí menstruační kalhotky mohou mít různé provedení co do střihu. Spousta dívek se cítí jistěji v kalhotkách nohavičkových, ale velký výběr je i mezi klasickými či nízkými kalhotkami.

Vybíráte kalhotky pro dceru?

Nezapomeňte dceru přizvat k vybíracímu procesu! Společně proberte, co se dceři líbí, ne každá dívka chce černé menstruační kalhotky a třeba jí právě pestré barvy limitovaných edicí udělají měsíčky veselejší. Z dívky se s příchodem menstruace stává žena a výběr menstruační pomůcky je dobrá příležitost, aby o sobě a svém těle víc rozhodovala.

Nevíš, jak zařídit, aby ti mamka koupila kalhotky?

Narážíš na to, že mamka kalhotky jakožto menstruační pomůcku nezná? Je to možné, za jejích mladých let holt kalhotky ještě nebyly... Neklesej na mysli a odkaž mamku na naše stránky, kde si o kalhotkách může najít dostatek informací.

Pokud je problém v tom, že se tvým rodičům zdají menstruační kalhotky příliš drahé, zkuste nějaké pěkné vybrat v našich slevových kategorích.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář