Menstruační kalhotky
Menstruační plavky se slevou až 18 %

Jak vybírat menstruační kalhotky

Uveřejněno: 05.02.2024
Kategorie: Menstruace

Menstruační kalhotky jsou zaslouženě čím dál oblíbenější pomůcka, proto i jejich výběr je stále bohatší. To je dobrá zpráva, protože určitě najdete ty pravé! Na druhou stranu může být těžké se v množství dostupných značek a modelů zorientovat. S tím, jak vybrat menstruační kalhotky, vám pomůže tento článek.

Savost aneb síla vaší menstruace

Hlavním faktorem pro výběr je síla menstruace. Různé menstruační kalhotky mají různou absorpční schopnost, od 10 ml do cca 60 ml, některé jsou vhodné pro slabou menstruaci a špinění, jiné pro silnou menstruaci. Samostatnou kapitolou jsou pak kalhotky na noc, které mají prodlouženou savou vrstvu, aby chránily proti protečení i v poloze ležmo.

Důležité je vědět, že menstruační kalhotky jsou sice úžasný vynález, protože jsou pohodlné, jejich použití i údržba je snadná a jde o zdravou variantu menstruační hygieny, přesto žádné kalhotky nemají nekonečnou kapacitu. I kalhotky na silnou menstruaci nebo na noc můžou protéct, pokud sílu menstruace podceníte nebo absorpční schopnost kalhotek přeceníte. Pokud náhle vstanete, může se stát, že kalhotky nestihnou naráz vsáknout větší množství menstruační krve a po straně prosáknou. Je třeba vyzkoušet, jak často potřebujete kalhotky měnit. Rozhodně nespoléhejte na to, že když kamarádce vydrží jedny kalhotky celý den, bude to tak i ve vašem případě.

Jak vybrat menstruační kalhotky podle síly menstruace

Kalhotky jen jako pojistka – při špinění, při výtoku nebo silné ovulaci, ke konci menstruace na velmi slabé krvácení nebo jako pojistka k menstruačnímu kalíšku, k tamponu či intimní mořské houbě.

Kalhotky pro slabou menstruaci – označujeme je jednou či dvěma kapičkami a jsou vhodné pro slabou menstruaci či silný výtok, případně také jako pojistka k jiné menstruační pomůcce. Kalhotky pro slabou menstruaci jsou také ideální spodní prádlo, pokud máte nepravidelnou menstruaci a nejste si jistá přesným datem jejího příchodu.

Kalhotky pro normální menstruaci – univerzální kousek pro každý cyklus. Takové menstruační kalhotky zvládnou středně silnou menstruaci, při silné menstruaci poslouží jako pojistka k jiné pomůcce.

Kalhotky pro silnou menstruaci – silná menstruace je sice poněkud relativní pojem, ale shodneme se zřejmě, že tady je savost extrémně důležitá. Řiďte se tedy udávanou savostí kalhotek. Zaměřte se také na délku savé vrstvy. Kalhotky vhodné na noc bývají hodně savé, a proto si je ženy se silnou menstruací chtějí vybrat i na denní nošení. Kalhotky na spaní mají ale často savou vložku prodlouženou až k pasu, proto nemusí být na denní nošení zrovna pohodlné.

Kalhotky na noc – jsou nejsavější a mají prodlouženou savou a nepropustnou vrstvu k zadnímu okraji. Některé typy mají prodlouženou vrstvu vzadu i vpředu, což se hodí, pokud spíte na břiše.

Jak vybrat správnou velikost menstruačních kalhotek

Naše rada asi nepřekvapí: řiďte se velikostními tabulkami jednotlivých výrobců. Změřte se přes boky v místě s nejširším obvodem a porovnejte naměřený údaj s danou tabulkou. Velikost menstruačního prádla se nevybírá podle toho, že mrknete na své oblíbené kalhotky do prádelníku, co za velikost máte tam. Výrobce od výrobce se číslování může lišit.

  • Menstruační kalhotky musí dobře sedět, ale neškrtit.
  • Kalhotky by měly být pohodlné.
  • Příliš volné kalhotky by mohly protékat.

Zákaznice často řeší...

...velký rozdíl mezi pasem a boky. Vychází vám jiná velikost podle míry v pase a jiná podle míry přes boky? Např. pokud podle pasu máte mít L a podle boků S (anebo naopak). Ženám s rozdílem boků a pasu větším než dvě velikosti radíme: kupte si nízký bokový nebo klasický střih kalhotek. Vysoké kalhotky by mohly být v pase volné (anebo v pase dobře, ale příliš těsné přes boky).

Mestruační kalhotky a materiály

Stejně jako u běžného spodního prádla, můžete u toho absorpčního vybírat z přírodních i umělých materiálů. Většinou se liší materiál samotných kalhotek a materiál dotykové vrstvy v klíně kalhotek. Co mívá menstruační prádlo společné, je polyester jako nepropustná vrstva ve funkční vložce.

Bezešvé menstruační kalhotky jsou obvykle vyrobeny z nylonu, přičemž řada značek už dnes z důvodu udržitelnosti preferuje nylon recyklovaný (Love Luna, Modibodi, Snuggs). Mnoho modelů je vyrobeno z jemného mikrovlákna, krajkové varianty nejsou výjimkou. Dotyková vrstva často bývá z polyesteru nebo jeho směsi, zejména u levnějších modelů. Nicméně mnoho žen upřednostňuje kalhotky vyrobené z přírodních materiálů, jako je bavlněný úplet, bambusový úplet nebo vlna. Dotyková vrstva z merino vlny bývá považována za nejpříjemnější na dotek, ale je důležité pamatovat na správnou péči při praní, aby nedošlo k jejímu poškození.

Barvy a střihy

Pokud jde o styl, nejsou menstruační kalhotky žádné popelky a zvolit si můžete i menstruační tanga, bezešvé menstruační kalhotky, krajkové, sportovní, s nohavičkou... I mezi dívčími kalhotkami jsou na výběr hezké barvy a různé střihy. Faktem ovšem je, že k nejprodávanějším kalhotkám na Maluna.cz stále bezkonkurenčně patří černé menstruační kalhotky, případně tělové varianty, které mají v oblibě ženy, jejichž údělem je bílé pracovní oblečení (fyzioterapeutky, zdravotní sestřičky...).

Kolikery kalhotky si nakoupit

Správná otázka! Z naší zkušenosti doporučujeme nejméně čtvery, aby se s nimi dal cyklus zvládnout. Od patera kalhotek výše už je to provozně větší a větší pohoda. Záleží samozřejmě, zda kalhotky chcete nosit nepřetržitě ve dne i v noci, jak silnou máte menstruaci a v neposlední řadě – jak často perete? Menstruační kalhotky nesmí do sušičky, proto počítejte s delším časem schnutí.

Když jsme u praní a sušení menstruačních kalhotek:

  • Před prvním použitím kalhotky vyperte.
  • Během prvních cca pěti praní se "superschopnosti" kalhotek nastartují. (Proto je ihned po první pochybnosti nad jejich savostí neházejte do žita...)
  • Řiďte se pracími pokyny od výrobce.
  • Kalhotky můžete prát s ostatním prádlem, ale raději v pracím pytlíku, ať netrpí.
  • Perte v šetrném pracím gelu, nepoužívejte aviváž.
  • Kalhotky s merino vlnou perte na 30 stupňů Celsia.
  • Chcete prát z hygienických důvodů na vysokou teplotu? Sáhněte po značce Meracus.
  • Nesušte v sušičce.
  • Sušte volně. Naruby vám kalhotky uschnou rychleji.

Sdílejte tento článek

Přidat komentář