Menstruační kalhotky
Sleva 15 % na Modibodi

Jaká je životnost menstruačního kalíšku?

Uveřejněno: 15.04.2024
Kategorie: Menstruace , Zdraví

Menstruační kalíšek se po zásluze stal populární alternativou k jednorázovým menstruačním výrobkům nejen díky komfortu při používání a svým ekologickým výhodám, ale také díky dlouhé životnosti. Pokud se ptáte, jak dlouho může váš kalíšek vydržet a kdy je čas na jeho výměnu, jste na správném místě. V tomto článku se podíváme na průměrnou životnost menstruačního kalíšku, faktory ovlivňující jeho trvanlivost a poskytneme vám tipy, jak prodloužit jeho životnost. Zjistíte také, jak kalíšek vychází ve srovnání s jinými menstruačními produkty, což vám pomůže udělat informované rozhodnutí o svém menstruačním zdraví a ekologické stopě.

Výhody menstruačního kalíšku

Oproti tamponům, které se také zavádějí dovnitř, má menstruační kalíšek řadu výhod:

  • zdravotně nezávadná pomůcka
  • nevysušuje poševní sliznici
  • neobsahuje superabsorpční složky, deodoranty, chlór, ftaláty ani bělidla
  • na rozdíl od běžných viskózových tamponů "nepouští chlupy", takže nezanechává v poševním prostředí vlákna, na nich se mohou množit bakterie
  • menstruační krev se do něj nevsakuje, ale sbírá jako do nádobky, proto jde o pomůcku, která při včasné výměně nezapáchá dříve než po mnoha hodinách
  • můžete ho používat po celou menstruaci, ve dne i v noci
  • nemá šňůrku, která by lezla z plavek :-)
  • je to ideální pomůcka na sport, na koupání i na cestování

Menstruační kalíšky - hygienická pomůcka 21.století

Kalíšek a finanční úspora: kalíšek vs. tampony

Sázka na kalíšek je sázka na pohodlí, ale tahle menstruační pomůcka nabízí ještě jeden benefit: ekonomické hledisko. Díky finanční úspornosti menstruačního kalíšku nebudete muset znovu a znovu kupovat tampony a vložky, bude vám stačit jen jeden kalíšek – a možná pár užitečných doplňků k němu. O nich jsme psali v článku Co potřebujete k menstruačnímu kalíšku.

Průměrnou cenu menstruačního kalíšku berme 450 korun. I kdybyste tampony nakupovali za akční cenu 3 Kč za kus, při roční spotřebě 300 ks tamponů (tj. 25 tamponů na jeden cyklus) se dostáváme na částku 900 korun. Už po půl roce s kalíškem šetříte... Přitom většina kalíšků vydrží nejméně tři roky (pravděpodobně však i dvakrát déle). Finanční úspora je tedy nemalá. K ní si ještě můžete "připočíst" ekologické hledisko a možství odpadu tvořeného necelou tisícovkou tamponů za tři roky – a proti tomu odpad v podobě jednoho kalíšku.

Například menstruační kalíšky AllMatters, které byly vyhlášeny jako nejlepší kalíšky roku 2024, jsou testovány na 10 let výdrže. Výrobce uvádí, že mnohé uživatelky jsou zvyklé ho po dvou až třech letech vyměnit za nový. I při takovém "provozu" jde ale stále o skvělou ekonomickou a ekologickou volbu.

Menstruační kalíšek AllMatters

Životnost menstruačního kalíšku

Menstruační kalíšky se vyrábějí z lékařského silikonu, z latexu nebo termoplastu. Z hypoalergenního biokompatibilního lékařského silikonu je většina menstruačních kalíšků v naší nabídce. Z hypoalergenního termoplastu s dlouhou životností jsou například kalíšky Me Luna.

Jak dlouho vydrží menstruační kalíšek? Různí výrobci kalíšků uvádějí různé údaje o trvanlivosti svých výrobků: od 5 do 15 let – samozřejmě při správné údržbě kalíšku. Delší životnost obvykle uvádějí výrobci kalíšků z lékařského silikonu, jako například Yuuki.

Správná péče o kalíšek

Údržba menstruačního kalíšku je důležitá především ze zdravotního hlediska, ale i s ohledem na trvanlivost menstruačního kalíšku. Správnou péčí kalíšku prodlužujete životnost.

Kalíšek je třeba sterilizovat vyvařením před prvním použitím a vždy před začátkem menstruace (prvním zavedením). Není od věci sterilizovat kalíšek i po skončení menstruace.

  • Kalíšek nestačí přelít horkou vodou, je potřeba ho vyvařit.
  • Nejjednodušší je kalíšek vyvařit v čistém hrnci na sporáku.
  • Dbejte na to, aby v hrnci byl dostatek vody.
  • Kalíšek vyvařujte 5–10 minut.
  • Nastavte si minutku, aby nedošlo k vyvaření vody a zničení kalíšku přiškvařením k hrnci.

Kalíšek ale můžete pomocí sterilizačního kelímku vyvařit i v mikrovlnné troubě.

Sterilizační kelímek na menstruační kalíšek

Před manipulací s kalíškem si vždy řádně umyjte ruce. Hygiena rukou je velmi důležitá. Ruce mohou být plné choroboplodných zárodků, které se pak mohou šířit z menstruačního kalíšku do pochvy.

Mytí a skladování kalíšku

Pokud kalíšek po vyjmutí z pochvy plánujete hned zase zavést, stačí ho opláchnout vodou a rovnou zavést (nikde ho nepokládejte). Výrobci nedoporučují používat k mytí kalíšku běžná parfemovaná či olejová mýdla a už vůbec ne saponáty typu jar. K čištění kalíšku nepoužívejte ani myčku na nádobí!

K pečlivému umytí kalíšku poslouží speciální mycí gel na kalíšek. K dezinfekci kalíšku můžete použít i antibakteriální sprej k čištění menstruačních kalíšků, Venušiných kuliček a erotických hraček.

Antibakteriální čisticí sprej Intimina

Pokud ke snadnějšímu zavádění kalíšku používáte lubrikační gel, měl by být na vodní bázi. Olejové lubrikační gely materiálům menstruačního kalíšku vůbec nesvědčí a hrozí poškození kalíšku.

Mimo menstruaci kalíšek skladujte v látkovém sáčku či v prodyšném kelímku na suchém místě. Rozhodně neskladujte kalíšek v plastovém pytlíku či neprodyšné nádobě, mohla by se na něm objevit plíseň. Nenechávejte kalíšek vystavený slunečnímu záření.

Možná opotřebení kalíšku aneb Kdy kalíšek vyhodit

Kalíšek je namístě vyhodit, vykazuje-li zjevné poškození – má narušený povrch, jsou na něm trhliny, dírky, je zdeformovaný teplem apod.

Menší "estetické" vady, jako je nežádoucí zápach, zabarvení či usazeniny po vyvařování kalíšku v tvrdé vodě, je možné řešit, a záleží na každé uživatelce, s čím je ještě v pohodě.

Se zápachem může pomoci potřít kalíšek před vyvařením citronovou šťávou. Na zabarvení zase dobře funguje lázeň z 3% peroxidu vodíku. Před každou vylepšovací procedurou si přečtěte doporučení a rady výrobce konkrétního menstruačního kalíšku.

Menstruační kalíšek lze vyčistit peroxidem vodíku.

Kdy kalíšek vyměnit

Za dlouhé roky, co na Maluna.cz prodáváme menstruační kalíšky, jsme vypozorovali, že ženy mají potřebu vyměnit kalíšek spíše proto, že jim přestane vyhovovat, nikoli proto, že by byl na konci životnosti a vykazoval zásadní opotřebení neslučitelná s dalším používáním. Spíše zákaznice hledá jinou velikost či typ, protože je po porodu, přestala sportovat, přibrala, chce zkusit něco nového... apod.

Rozhodně vyměňte kalíšek za jiný, pokud vás tlačí. O zavedeném kalíšku byste neměla prakticky vědět, kalíšek v pochvě nemá tlačit. Pokud tlačí, je buď špatne zavedený a je třeba ho zavést znovu a lépe, nebo má nevyhovující, příliš velkou velikost.

O volbě spávné velikosti kalíšku jsme psali v článku Jak vybrat menstruační kalíšek.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář