Menstruační kalhotky
Sleva 15 % na Modibodi

Menarché: co říct dceři a jak to oslavit

Uveřejněno: 26.04.2024
Kategorie: Menstruace

První měsíčky. Velká chvíle v životě malé ženy a také stále určité tabu a mnoho otázek nejen pro slečny, ale i pro jejich matky. Jak dceři pomoci, aby do světa ženství vykročila beze strachu, hrdá a připravená? V tomto článku probereme, jak o menstruaci s dcerou mluvit, jaké knížky prolistovat a jak příchod menstruace oslavit.

Kdy mluvit s dcerou o menstruaci

Jednoznačně čím dřív, tím líp. V dnešní době není už úplně vzácné, že první krvácení překvapí i devítileté slečny. Nemělo by ji ale překvapit zcela nepřipravenou. Hovory, které dceři menstruaci přiblíží, jsou něco, s čím byste jako rodiče neměli vyčkávat.

"Čím dřív začnete, tím víc v dítěti roste pocit, že menstruace a sex jsou normální, a až v pubertě bude mít nějaký problém či důležitý dotaz, přijde se zeptat. Pokud v něm toto nepostavíte, dokud je malé, tak do osmi let, šance se zmenšují," vysvětluje psycholožka Katarína Szabados.

"S příchodem menstruace už je většinou puberta v plném proudu a dívka bude pravděpodobně stydlivá a na nějaké vysvětlování intimností a poučování nebude mít náladu," říká Ilona Bittnerová, žena, která se v rámci svého podnikání věnuje téměř dvacet let tématu menstruační hygieny.

Mluvit s dcerou o menstruaci je potřeba začít co nejdříve.

Foto: Autor/ka fotografie: Artem Podrez: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-holka-postel-dite-7504667/Artem Podrez, www.pexels.com
Autor/ka fotografie: Artem Podrez: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-holka-postel-dite-7504667/

Jak s dcerou mluvit o menstruaci

Odmítá vaše dcera hovory o menstruaci? Zamyslete se, jakou zprávu jí vlastně předáváte. Nejste moc poučující? Nejste málo pozitivní? Když už menstruace přijde, dceři bude namísto výkladu užitečnější upřímné sdílení vašich zkušeností.

"Maminky mohou vyzkoušet vyprávět dceři svůj příběh a zkušenosti, opravdu pouze sdílet. Pokud jsou to zkušenosti spíše negativní, byla bych pravdivá, ale řekla bych, že některé ženy to mají jinak, a třeba také to, že si přeji, aby dcera menstruaci prožívala v pohodě," dodává Ilona Bittnerová s tím, že pokud sama bojujete s bolestivou menstruací, tak příchod dceřiných prvních měsíčků není ten pravý čas jí oznámit, že je určitě po vás a bude to tak mít pořád.

O menstruaci s humorem a nadhledem

Vyvážený přísun informací o reprodukčním zdraví můžete dceři přihrát i prostřednictvím vhodné knížky. "Knih pro dívky je teď už opravdu hodně – a hodně z nich máme na e-shopu Maluna.cz. Myslím si, že výběr by se měl řídit tím, jaká dívka je a o čem už s maminkou mluvily. Pro každou se bude hodit jiná kniha, tak spíš doporučuji všechno projít a vybrat podle okolností," radí Ilona Bittnerová.

  • S nadhledem a vtipem o menstruaci vypráví Moje rudá knížka české autorky Lenky Blažejové.
  • Deníček slečny Em jednoduchou formou informuje o všem, co by dívky měly vědět o menstruaci a svém těle.
  • Holčičí knihu aneb Upřímného průvodce pubertou sestavily dvě mladé lékařky, které dobře vědí, že puberta zastihne někoho dřív a někoho později, proto svou knihu cílí na dívky od 9 do 16 let a jejich mnohdy stejně zmatené rodiče.

Knihy pro dospívající dívky

Údělem ženy není tiše trpět

Bolesti, které mnohé ženy při menstruaci zažívají, mohou být způsobené jen nevhodně zvolenou menstruační pomůckou. Nedopusťte, aby se s tímto musela mladá žena potýkat, a poskytněte jí všechny informace, aby se sama mohla rozhodnout, co bude používat.

Vybírejte takovou menstruační pomůcku,

  • která dívce opravdu sedne,
  • se kterou se bude cítit pohodlně,
  • která bude snadná na výměnu a údržbu,
  • která bude hezká, diskrétní a slečna s ní nebude prožívat žádné trapné nehody.

Menstruační kalhotky jsou volba č. 1

Váháte, jakou hygienou dceru vybavit pro první menstruaci? Pak doporučujeme přečíst si článek o vhodných pomůckách pro teenagerky. Pamatujte, to, co vyhovuje matkám, nemusí vyhovovat dcerám. Výběr z menstruačních pomůcek je dnes opravdu velký a zřejmě si, chtě nechtě, rozšíříte obzory. Když přiznáte, že i vy něco neznáte nebo dokonce zkoušíte poprvé, může to být pro dceru velmi úlevné a sblíží vás to.

Aktuálně jsou jednoznačně nejvíc trendy menstruační kalhotky. A pro mladé dívky je to opravdu ideální pomůcka. Proč?

  • Jsou na první pohled k nerozeznání od normálních kalhotek – nikdo tedy během převlékání na tělocvik nezjistí, že dívka menstruuje. Pokud to nechce se spolužačkami sdílet, nemusí.
  • Jsou pohodlné a dívka je může nosit i mimo menstruaci v době, kdy si není jistá, zda krvácení zrovna nepřijde.
  • Vypadají dobře a je možné si vybírat z různých střihů i barev.

Menstruační kalhotky pro dívky

Dárek k první menstruaci

Menarché je označení pro první menstruaci, vychází z řečtiny. Aby si dívka mohla nést pozitivní odkaz po celou dobu menstruace, je hezké, když se tento vstup do ženství oslaví.

Jednou z variant je opravdový přechodový rituál. Dívka má mít pocit, že se jí s první menstruací dosává něčeho speciálního a krásného. Ovšem prvním důležitým krokem, než začnou ženy tímto rituálem provázet mladé dívky, je dopřát si jej pro sebe. V dnešní době už není problém najít dostatek informací a inspirace či vhodnou ceremonialistku, která vám s rituálem pomůže.

Den jen pro ni

Můžete si ale také udělat speciální den: oběd na přání, výlet nebo naopak lenošení u filmů, zajít na nákupy, domácí holčičí den plný povídání, zdobení se a hýčkání. Dívka může dostat malý dárek na památku, šperk nebo něco, co se u vás dědí z matky na dceru.

Kdyby náhodou oslava zrovna té první menstruace nějak nevyšla, protože vás obě úplně zaskočila nebo se z jakéhokoliv důvodu odehrála ve vaší nepřítomnosti, nepropadejte panice. Příště je další šance si to vynahradit a drobných rituálů může být několik.

Pokud o oslavu v jakékoli formě zrovna vaše dcera nestojí, není to vůbec potřeba, o všem si může rozhodnout sama a svobodně. To je nakonec to, v čem chceme své dcery podpořit nejvíc, aby svobodně a zodpovědně rozhodovaly o svém těle a životě.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář