Menstruační kalhotky
Sleva 15 % na Modibodi

Menstruační kalhotky a katastrofy

Uveřejněno: 22.04.2024
Kategorie: Menstruace

Spěch, nepozornost, den blbec... příčiny jsou různé, ovšem nemilým výsledkem je, že jste se svými menstruačními kalhotkami provedla něco, co výrobci rozhodně nedoporučují. Co počít, když kalhotky vyperete na víc, než by se mělo, nebo když je proženete sušičkou?

Katastrofa první: Vyprala jsem menstruační kalhotky na šedesát!

Málokteré kalhotky jsou navržené tak, aby pravidelně zvládaly vysokou prací teplotu. Čest výjimkám, jako jsou české menstruační kalhotky Meracus, které na 60 °C prát můžete.

Většina výrobců doporučuje praní na 40, spíše však na 30 stupňů. Například u menstruačních kalhotek s merino vlnou, jako jsou Modibodi, není k vyššímu praní ani důvod z hlediska hygieny, pokud by vás napadalo dát je prát na šedesát vědomě. Vnitřní vložka menstruačních kalhotek Modibodi má antimikrobiální a antibakteriální úpravu, která dobře funguje i při praní na nižší teploty.

Obecně platí, že jedna taková prací epizoda nebude pro kalhotky fatální. Opakované praní na 60 však kalhotkám nesvědčí a snižuje to jejich životnost.

  • Na blogu Kalíšek.cz najdete článek s odpověďmi výrobců, zda lze jejich kalhotky výjimečně vyprat na 60 stupňů z důvodu opakovaných vaginálních mykóz.
  • Pokud pozorujete, že nejde jen o ojedinělý kiks ve vašem vztahu ke správnému praní, doporučujeme přečíst si článek o pracích symbolech a jejich významu. :-)

Prací symboly na menstruačních kalhotkách

Katastrofa druhá: Menstruační kalhotky v sušičce

Co se stane, když dám menstruační kalhotky do sušičky? Další častá krizová otázka... Ať máte kalhotky jakékoli značky, platí, že sušení v sušičce se nedoporučuje. Sušení v sušičce nebo i na topení může narušit fukčnost savého nepropustného prádla. Rovněž se nedoporučuje sušit menstruační kalhotky na přímém slunci.

Podobně jako u praní na vysokou teplotu naštěstí platí, že pokud se to stalo mimořádně jednou, kalhotky pravděpodobně zásadní újmu neutrpí. Platí ovšem, že kvalitu materiálů a savě-nepropustnou funkci nejlépe zachováte sušením navolno.

"Nebojte se, projednou se nic nestane a vaše kalhotky se nezničí. Přesto doporučujeme sušičku nepoužívat, protože pravidelné používání bubnové sušičky může časem poškodit hi-tech funkci membrány a následkem bude výrazně kratší životnost prádla!" stojí v odpovědích na nejčastější otázky ohledně proslulých australských kalhotek Modibodi.

  • Tipy a rady, jak se správně starat o menstruační kalhotky, jsme sepsali v tomto článku.

Katastrofa třetí: Lepidlo na menstruačních kalhotkách

Může se stát, že vám na dotykové vrstvě menstruačních kalhotek zůstane lepidlo z jednorázové vložky, pakliže jste se rozhodla zkombinovat tyto dvě menstruační pomůcky. Může se také stát, že menstruační kalhotky při prvním praní vyperete i s hygienickou přelepkou v klíně kalhotek a lepidlo z ní ulpí na kalhotkách. Co dělat?

Jako asi u všech průšvihů platí, že nejste první, komu se to stalo. Vyzkoušet můžete, co zafungovalo jiným ženám:

  • obrátit se o radu přímo na výrobce
  • vyprat kalhotky znovu na jemný program a místo pracího gelu dát (bílý) ocet
  • zkusit lepidlo trpělivě odstranit pomocí nehtů a válečku na odchlupování oblečení, poté znovu vyprat
  • zkuste ledovou vodu a mýdlo
  • zkuste rozpustit lepidlo nějakým olejem, třeba kokosovým

Menstruační kalhotky poškozené lepidlem z ochranné pásky

Pokud chcete menstruační kalhotky kombinovat s vložkou, doporučujeme vložku látkovou, která lepicí pásku nemá. Pokud máte strach z protečení, můžete zkombinovat běžnou "lepicí" vložku s běžnými kalhotkami a přes to si ještě vzít nohavičkové menstruační kalhotky. Například na spaní... Anebo jako druhou vrstvu menstruační legíny – na sport a jiné aktivity.

Související produkty

Sdílejte tento článek

Přidat komentář